Mandag er bommene i p-husene historie

BLIR BORTE: Mandag fjernes bommene i parkeringshusene.

BLIR BORTE: Mandag fjernes bommene i parkeringshusene. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Natt til mandag 22. januar blir bommene fjernet i de tre lukkede parkeringsanleggene Stadion, St Hansfjellet og Apenesfjellet P-hus. Samtidig innføres kamerastyrte parkeringssystemer og betalingsløsninger både ute i gata og i P-hus hvor publikum kan betale på nett og via en mobilapp.

DEL

– Fra klokken 06.00 om morgenen er vi på plass ved innkjøringene og forklarer folk hvordan det nye systemet fungerer. Vi er på plass fra 06.00 til 14.00 mandag til torsdag, sier Finn Erik Stensrød, leder parkering i Fredrikstad kommune.

I flere år har kommunens parkerings- og transportavdeling jobbet med løsningen som skal sørge for bomfrie turer inn og ut av parkeringshusene. Mandag er tiden kommet for å få dem vekk.

– Hensikten er å tilby en mye mere fleksibel parkeringsløsning for brukere av kommunens parkeringstilbud, samt å effektivisere driften av parkeringstilbudet, sier Frode Samuelsen, virksomhetsleder parkering og transport i Fredrikstad kommune.

– Som å bruke Autopass

Han opplyser at det vil være mulig å bruke parkeringshusene uten å bry seg om bommer og betaling i det hele tatt når systemet er på plass og i bruk. Det blir innført kamerastyrte anlegg som vil huske når du ankom og det vil bli innført flere mulige måter å betale på. 

Hvis du laster ned kommunens nye parkeringsapp, Fredrikstad P, og registrerer deg som kunde, blir det aller enklest med betaling, ifølge Samuelsen.

– Når du har registrert deg, kan du kjøre inn og ut på samme måten som når du for eksempel bruker Autopass på motorveien. Da får du bare en belastning på kundeforholdet ditt, sier Samuelsen.

Rundt én million kroner

Det vil også bli mulig å betale ved de ombygde betalingsautomatene med touchscreen. Her oppgir du registreringsnummeret til bilen din når du drar. Dette nummeret er blitt fanget opp av kameraene da du kom og systemet vet dermed hvor lenge du har stått parkert.

– Du kan velge enten å bruke automaten eller Fredrikstad P-appen på telefonen. Eller du kan la være å gjøre noe som helst, og så kommer det et krav i posten etterpå, sier Samuelsen.

– Hvor mye koster det å innføre det bomfrie systemet?

– Hele systemet kommer nok på en knapp million kroner.

– Ingen liker jo bommer

Det er i  Apenesfjellet parkeringshus, St. Hansfjellet parkeringshus og i Stadion parkeringshus at bommene og papirbilletter nå skal fjernes. Ifølge Samuelsen er dette første skritt mot også å få innført billettløs parkering på gateplan.

– Appen vår gjør samtidig at du slipper å bruke parkeringsautomater i gata, også, sier han.

– Hvorfor gjør kommunen dette? Hva er fordelen med det nye systemet?

– Vi tror at dette kommer til å bidra til et mye bedre tilbud til publikum i og med at bommene blir borte. Ingen liker jo bommer. Dessuten åpner vi nå for mange flere betalingsløsninger. Det aller viktigste mener vi at kundene våre nå kan parkere uten å løfte en finger for å betale hvis de har registrert seg. For oss er det også flott at vi slipper å bruke personellressurser på å kontrollere i disse anleggene, sier han.

Artikkeltags