– Det er en menneskerettighet å ha tilgang på gode kulturtilbud. De unge har et behov for å utfolde seg kreativt.
Det forteller Espen Gressvik Schei (57). Han er leder for Skolemiljø og kommunikasjon på Glemmen videregående skole, og er blant de som driver fritidstilbudet Glemmen Akropark og Nærmiljøarena.
– Det er også en del av vår inkluderings-og integreringsstrategi, derfor valgte vi å være med på prosjektet Hollow cracks, fortsetter han.
Ting forandrer seg
Maya Estrela Karlsen (17), Jonathan Dahlstrøm Schønen (19) og Tobias Flatøy (17) er spente på hva uken i Italia vil bringe.
– Hvorfor ville du være med på dette prosjektet?
– Det tror jeg har forandret seg litt underveis, forteller Tobias.
Og fortsetter:
– Først var det liksom: gratis tur til Italia!, men etter å ha vært med på workshopene i sommer og skjønne historien bak gateprosjektet, gleder jeg meg til å gjøre det på en litt større skala.
– Jeg ville også møte nye mennesker og få nye opplevelser, legger Maya til.
– Også gleder vi oss til å møte masse kjekke italienske ungdommer da, legger hun til og ler.
Det blir mye nytt
I tillegg til å glede seg til å opptre i Italia, er Jonathan spent på hvordan det blir å reise ned dit.
– Jeg synes det er litt skummelt å dra herfra, det er litt som å starte på blanke ark.
På fritiden liker han å ta bilder.
– Jeg gleder meg til å ta bilder der nede.
I sommer tok han bilder av gjengen og det de drev med og la det ut på sin Instagram-profil.
–Vi støter alle på ulike murer
Prosjektet ungdommene er med på går ut på å ta bort alle grenser og murer mellom mennesker, slik at man blir kjent med mennesket. Dette ligger godt i tråd med Akroparkens overordnede mål "Venner uten grenser". Tidligere har teatergruppa hatt samarbeid med ungdommer fra Kvernhuset ungdomsskole under festivalen Folk i Gata, og med Fredrikstadungane i anledning 200 års jubileet av den Norske grunnloven i 2014.
Det hele er organisert og tilrettelagt av Studium Actoris. Gjengen fra Akroparken blir den første samarbeidspartneren som reiser til Italia for å utføre en Workshop der.
– Et prosjekt som dette, som går over såpass lang tid, forandrer liv mye mer enn det man tror. Kanskje man var på vei en retning i livet, også er man med på noe sånn som dette som endrer den veien litt mer en det man er klar over, forteller Espen.
– Vi har alle støtt på våre murer, og vi kommer til å ta med oss forskjellige opplevelser fra Italia, forteller Maya.
Teatro due Mondi - Wall Cracks
Teatro due Mondi er en teatergruppe i Italia drevet av regissøren Alberto Grilli. De startet prosjektet Wall Cracks tilbake i 2011. Dette var et resultat av et ønske om å samle ikke-profesjonelle skuespillere og flyktninger til en teater workshop. Showet ble vist på store offentlige plasser som parker og torg. Skuespillerne opptrer i et stort rektangel mens tilskuerne sitter og står på sidene.
En plattform brukes som scene, et «kontrolltårn» hvor skuespillerne samles å synge og kunngjøre korte tekster. Kulissene er laget av fem mobile paneler på hjul som kan kombineres i forskjellige måter. Skuespillerne forvandler dem til grenser mellom land, lukkede dører som holder de fattige utenfor, høye murer av bygninger hvor du ikke kan komme inn, barrierer som brukes til et opprør, en skinnende overflate som reflekterer solen som det stille sjøen.
Showet handler om alle de fysiske murene som skiller mennesker fra hverandre, men også om individuelle grenser mellom mennesker skapt av frykt og manglende tillit.
Med dette showet ønsker Teatro Due Mondi å dele sin erfaring med møte og arbeid med flyktninger. Men også med utlendinger fra forskjellige europeiske land og med italienere som føler seg fremmede. For det hender at vi mister oss selv i vår egen labyrint. Teater betyr å handle sammen og stole på hverandre. WALL Cracks er gjort av fysisk teater handlinger, koreografier og sanger med sterk visuell innvirkning og mening.
Folk i alle aldre, bakgrunner og språk er velkomne, selv uten teatererfaring. Dirigert av de seks artister av Teatro Due Mondi, som fremfører stykket WALL Cracks sammen med deltakerne.
I løpet av de siste 15 årene har Teatro Due Mondi gjennomført en rekke pedagogiske prosjekter i Italia og i utlandet rettet mot unge generasjoner og sosiale grupper som lever under store vanskeligheter. Gjennom denne lange erfaringen gruppen har utviklet en metode som kan formidle mellom ulike kulturer og fremme integreringsprosesser som bidrar til skape et fellesskap i solidaritet.
Italienske sirkus
Tuva Kristiansen (19) er også blant de som skal være med til Italia. Hun håper på å skape kontakter for fremtidig jobb.
– Og ha det gøy da, legger hun til.
– Kanskje jeg finner noen italienske sirkusfolk jeg kan jobbe med i fremtiden.
Tuva har i flere år brukt tilbudet i Akroparken til å lære segtissue acrobatics, og i 2021 kunne du se henne opptre på NRK-serien sommerskuta.

1,5 millioner kroner ble delt ut – Balder, Ann og Tuva har fått hver sin del av potten
– Hvilke forventninger har du til Italia-turen?
– Akkurat nå er jeg inne i forestillingsbobla, og jeg har derfor ikke rukket å tenke så mye på det, jeg pakker på søndag og blir med på mandag.
– Men jeg gleder meg til å ha på meg det svarte skinnskjørtet mitt, forteller hun.
– I 35 varmegrader?, spør Espen henne.
– Ja, jeg gleder meg til å ha på det svarte skinnskjørtet mitt i 35 varmegrader, svarer hun og ler.
Ikke slutten på prosjektet
– Er det en ting jeg gruer meg til så er det å komme hjem igjen. Dra fra solrike Italia til kalde Norge kommer til å bli helt forferdelig, forteller Maya.
Ungdommene kommer tilbake til Fredrikstad på lørdag, men det betyr ikke slutten på prosjektet.
Den 10. desember kommer Italienerne tilbake til Norge, og de skal sammen ha en forestilling i Gamlebyen.