Fredrikstad Tennisklubb får besøk av tennislegende

LIVET: For Edvard Raastad er tennis selve livet. Her er han på Hankø sammen med sin aller eldste elev og gode venn, Else Hvistendahl. Bildet er tatt i 2004. Else pendlet mellom sitt hjem på Manhattan i New York og Hankø i sommerhalvåret gjennom mange år. Hun var 85 år da bildet ble tatt, men Else var ivrig på banen også etter at hun passerte 90 år. Hun døde drøyt 96 år gammel i 2015. (Arkivfoto: Nils Harald Ånstad)

LIVET: For Edvard Raastad er tennis selve livet. Her er han på Hankø sammen med sin aller eldste elev og gode venn, Else Hvistendahl. Bildet er tatt i 2004. Else pendlet mellom sitt hjem på Manhattan i New York og Hankø i sommerhalvåret gjennom mange år. Hun var 85 år da bildet ble tatt, men Else var ivrig på banen også etter at hun passerte 90 år. Hun døde drøyt 96 år gammel i 2015. (Arkivfoto: Nils Harald Ånstad) Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

- Veien er selve målet. Det må være glede med sporten. Ikke stress for mye med resultater og prestasjoner i ung alder, sier Edvard Raastad.

DEL

81-åringen er en av de store trenerprofilene i norsk tennis. Onsdag gjester han Fredrikstad Tennisklubb. Først har medlemmene årsmøte i Phønix, og klokken 19.45 inviteres det til åpent møte samme sted med kåseri av Edvard Raastad.

Hva er viktigst for å bli god?

Han tar for seg tennistradisjoner, sportens utvikling, tellemåte og ikke minst vil han snakke om talentutvikling og treningsprinsipper i en eksplosiv og krevende idrett.

Det vil være nyttig for foreldre, yngre og eldre spillere å høre hva Raastad har på hjertet. Han vil blant annet forsøke å gi et svar på hva som viktigst for å bli en god tennisspiller.

Planlegger bokutgivelse

Veteranen søker stadig kunnskap og nye impulser. Han følger utrolig godt med i utviklingen av internasjonale treningsprinsipper.

For 40 år siden var han med på å starte trenerforeningen Professional Tennis Registry (PTR) i USA. Her deltok han i utvikling av treningsprinsipper, blant annet i samarbeid med den amerikanske stjernen Billie Jean King.

I dag har PTR mer enn 16 000 medlemmer i 23 land. Her er nordmannen nå æresmedlem.

Raastad har akkurat kommet hjem fra foreningens store trenerkonferanse i South Carolina. Gjennom PTR har han knyttet kontakt med en kjent amerikansk idrettspsykolog som heter Michelle Cleere. Hun har latt seg imponere av Raastads kompendium om frafallet blant unge jenter i idretten. Det er oversatt til mange språk. Nå planlegger de en internasjonal bokutgivelse sammen.

«Viktig å finne balansen»

- Tennis er en eksplosiv idrett. Den kan på mange måter sammenlignes med skihopp. Du må tilegne deg basiskunnskaper, du må finne den gode følelsen. Det er ikke bare å kline til. Her er det snakk om timing og balanse der du må treffe i løpet av et hundredels sekund, sier Edvard.

Han er ellers en sterk tilhenger av filosofien om 24 timers modellen for idrettsuøvere, utarbeidet av Thor Ole Rimejorde på 1980-tallet. Her handler det om å kombinere og finne balansen mellom idrett, familie, venner og utdanning.

- Dette er fortsatt den norske modellen, som blant annet gir fantastisk uttelling i olympiske leker. Det er viktigere med prosess enn med sterkt fokus på resultater, sier Raastad, som er utdannet pedagog og har arbeidet i videregående skole i mange år.

Edvard Raastad kan vise til flere NM-titler i tennis på 60- og 70-tallet, han har representert Norge utenlands og har også vært landslagstrener. På 1980-tallet var han leder for trenerutdannelsen i Norges Tennisforbund.i en årrekke vært kommentator for Eurosport.

Tennis på Hankø i 60 år

Edvard Raastad har ellers sterke bånd til tennismiljøet på Hankø der han har deltatt på turneringer og vært trener i 60 år. Her går han under kallenavnet ”Slice Eddy”. Hard court-banen ved hotellet har også fått navnet ”Eddy´s Court”.

Raastad gleder seg over at Hankø nå til sommeren får en kraftig oppgradering av sitt tennisanlegg, og han håper på et godt samarbeid mellom tennisen på Hankø og i Fredrikstad.

I sitt foredrag vil han blant annet vise et unikt bilde fra Hankø, tatt i 1898. Det viser at den aller første gressbanen for tennis var anlagt her ute.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags