I ettermiddag har en liten gruppe fra Den nordiske motstandsbevegelsen stilt seg opp i Fredrikstad sentrum for å demonstrere. En gruppe på under 10 personer går rundt i gågaten og deler ut flygeblader og snakker med mennesker. Gruppen nekter å kommentere hvorfor de er i Fredrikstad.

– Vi snakker av prinsipp ikke med media. Det kan du akseptere, sier det som er aksjonslederen, Tommy Nyberg.

 

Folk i Fredrikstad reagerer

Flere mennesker som gikk forbi organisasjonen nektet å ta imot papirlappene fra organisasjonen. Selv om demonstrasjonen i skrivende stund har gått rolig og fredelig for seg, var det ubehagelig for mange at demonstrasjonen fant sted i Fredrikstad sentrum. Særlig for sørafrikanske Dudu Matahnzi (29) som er student i Fredrikstad.

– Jeg vet ikke hva jeg skal mene om dette. Jeg spør meg selv hva det er de ikke forstår. Hva mangler i hverdagen deres som får dem til å gjøre dette?, undrer hun seg.

– Hva representerer det at de er her for deg som er fra Sør-Afrika?

– Jeg er fra Sør-Afrika. Det her blir spesielt. Jeg trodde ikke at noe slikt kunne skje her. De symboliserer at min eksistens og tilstedeværelse ikke er velkommen. Det symboliserer så mye hat for mange, ikke bare meg, men alle som ikke er av den ariske rase. Og mange andre. Hvordan kan dette skje her?, sier hun.

– De snakker med folk om ytringsfrihet?

– Når de demonstrerer på denne måten så blir det en gråsone. Dette er hatytringer og rasisme. Ikke ytringsfrihet, sier hun.

– Fredrikstad har sagt tydelig at de ikke er velkommen, sier hun mens hun rister på hodet.

Kjæresten hennes syklet hjem for å hente en høyttaler. Han satte på «klovnemusikk» som en protest mot protesten fra motstandsbevegelsen.

– Jeg bruker musikk for å protestere og latterliggjøre forsøplingen de gjør her i Fredrikstad sine gater, sier Erik Walmsness.

Flere som var på plass fra Fredrikstad kontaktet politiet.

Til VG sier operasjonsleder i Østfold politidistrikt, Arne Haraldstad, at «Vi har vurdert det slik at det er snakk om en lovlig markering»

 

Viser regnbueflagget

Når FB konfronterer aksjonslederen i naziorganisasjonen med synspunktene til den Sør-Afrikanske studenten, svarer han bare:

– Jeg har sagt et vennlig, men bestemt nei til et intervju med deg, svarte Tommy Nyberg.

– Jeg synes at det ikke er noe fint at vi har den type verdier som denne gruppen står for og har i samfunnet vårt. Særlig med tanke på det Norge har vært gjennom med andre verdenskrig. Det er skummelt, sier Thea Marie Spærnes.

 

– Jeg er en del av LGBT-samfunnet i Norge, og når disse står og sier at de skal knuse homolobbyen, så føler jeg at jeg må stå opp for meg selv og andre jeg kjenner. Jeg ser at de står der stille og rolig. Derfor sitter vi bare rolig og viser dem at vi er her også, sier hun.

– Er dette innenfor ytringsfriheten?

– Det er det da... Jeg mener at alle skal ha sin ytringsfrihet, men det blir rart når de ytrer hat. De skal få lov til å ha sine meninger, men jeg synes det er trist, sier hun.

Spærnes forklarer på telefon at straks mennesker dukket opp med flere regnbueflagg, så forsvant Den Nordiske motstandsbevegelse relativt raskt fra gågaten. De opplysningene tilbakeviser Den nordiske motstandsbevegelsen på egne nettsider.