Ordføreren: – Vi har en beliggenhet ved elven og havet som gjør enhver sarping søvnløs

– Vi har en beliggenhet ved elven og havet som gjør enhver sarping søvnløs, sa ordfører Jon-Ivar Nygård under fredagens åpningsshow. Han sa også at 2017 skal bli året der Fredrikstad lente seg fremover og fikk litt bredere skuldre.

– Vi har en beliggenhet ved elven og havet som gjør enhver sarping søvnløs, sa ordfører Jon-Ivar Nygård under fredagens åpningsshow. Han sa også at 2017 skal bli året der Fredrikstad lente seg fremover og fikk litt bredere skuldre. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Ordfører Jon-Ivar Nygård fikk kjørt seg under fredagens åpningsshow. Først var han James Bond, så entret han isen på skøyter – før han til slutt holdt åpningstalen for byens 450-årsjubileum. Her kan du lese talen:

DEL

Vorspielet har pågått i to år. Det er på tide å sparke i gang festen.

Endelig skal vi fyre av startskuddet for Fredrikstads 450-årsjubileum. Få ta fatt på et år fullspekket av konserter, teaterforestillinger, idrettsarrangementer, og andre små og store feiringer. Arrangementer som skal være med å gjøre dette til et fantastisk og sprudlende år, vi sent vil glemme.

Husk det, du som sitter her i dag, gammel som ung. Dette er en historisk hendelse. Noe du kan være stolt av å ha vært med på.

Når jeg snakker med mine ordførerkolleger andre steder i landet og spør hvilket inntrykk de har av oss Fredrikstadfolk, får jeg noen ganger høre at vi fremstår som litt beskjedne.

Ikke det at vi er musestille og ikke tør ta del i praten. Nei da, vi er flinke til small talk. Men de sier at sammenlignet med folk fra andre steder, så kan vi være litt smålåtne, redde for å fremstå som om vi tror vi er bedre enn andre. Og at vi heller snakker i små bokstaver, enn store ord.

2017 skal bli året der Fredrikstad lente seg fremover og fikk litt bredere skuldre.

Ordfører Jon-Ivar Nygård

Det er i og for seg en sympatisk egenskap og sannsynligvis grunnen til at vi blir sett på som joviale, runde i kantene og koselige å være sammen med. Det årsnær sæ, liksom.

Samtidig sier mine ordførerkolleger at det er ett unntak. At det er et sted vi har lagt ifra oss «det årsnær sæ-innstillingen», og det er på arenaen vi befinner oss i dag.

På idrettsarenaene er vi ikke redde for å rope, skrike ut med rungende røst at vi er best, at ingen bør prøve seg på å påstå noe annet.

Det har gitt resultater. FFK er fortsatt blant landets mestvinnende lag. Når vi nå snart er tilbake i eliteserien vil FFK nok en gang være et fryktet lag. Mye av grunnen er de tusenvis av elleville supporterne.

På hockeybanen kjemper Stjernen stadig i toppen. De skal blant annet banke Sparta røde og hvite her på lørdag.

Poenget mitt er at vi kanskje bør vi ta med oss noe av denne entusiasmen fra idrettsarenaen og ut i gatene, inn på arbeidsplassene, styrerommene, rundt lunsjbordet, og ikke minst ta den med oss når vi besøker andre byer rundt omkring i landet.

Grunnen til at vi tør rope høyt her på stadion er jo fordi vi er stolte av «guttane». Vi er stolte av historien og vi er stolte av dem når de kjemper hardt og ofrer alt for å vinne.

På akkurat samme måte har vi all grunn til å være stolte av byen vår.

Faktum er at få andre norske byer kan vise til en lignende suksesshistorie som Fredrikstad.

I løpet av 450 år har Fredrikstad vokst oss til å bli den sjette største byen i landet.

Vi blir ansett som Norges tredje mest attraktive by å bo i, noe som gjenspeiles i presset i boligmarkedet

Vi er landets største kysthyttekommune. 

Vi har en Gamleby resten av landet bare kan misunne oss – Nordens best bevarte festningsby.

Vi har et sentrum som har blitt så fint og spennende at besøket steg med mellom 35 og 50 prosent bare fra 2015 til 2016.

Vi har en beliggenhet ved elven og havet som gjør enhver sarping søvnløs.

Vi har et kulturliv de ikke klarer å ligge unna der oppe over fossen.

Vi har et næringsliv som gjennom historien har gått foran som pionérer. Jeg tenker sagbrukene, teglverkene, industrien på Øra og skipsverftene.

Og selv om vi ikke lenger har de store hjørnestensbedriftene er vi fortsatt på gang.

Flere jobber på Værsteområdet i dag enn i FMVs glansdager.

Vi har en tydelig identitet, vi har et sterkt samhold, vi har ståpåvilje og vi har en intet mindre enn en kul historie i ryggen.

Jeg mener, er det noen som burde snakke med store ord; er det noen som burde knappe opp skjorta og skyve frem brystkassa, så er det jo nettopp oss.

Og det skal vi gjøre. I år skal vi feire det å være fra Fredrikstad. Vi skal skrike og skråle, buldre og brake. Vi skal ta plass og vi skal vise oss frem. 2017 skal bli året der Fredrikstad lente seg fremover og fikk litt bredere skuldre.

2017 skal bli året folk får se at Fredrikstad er byen hvor det har årna sæ i 450 år, byen hvor det vil årnæ sæ i de neste 450, fordi vi står på og fighter hele veien inn.

Og husk – om det kommer en særping, det gjør ingenting. Faktisk synes jeg vi skal ønske dem hjertelig velkommen!

Kjære alle sammen: Jeg håper vi alle kan bidra til å løfte hverandre og byen frem i jubileumsåret. Med det vil jeg få erklære 450-årsjubileet for åpnet.

Artikkeltags