Gå til sidens hovedinnhold

Museumsdirektøren ille glad for millionforslag

Historisk løft for Fredrikstad Museum

Artikkelen er over 4 år gammel

Rådmannen og utvalgsleder er enige om å innstille Fredrikstad Museum til en ekstra million for jubileumsutstilling og vedlikeholdsoppgaver i onsdagens kulturutvalgsmøte.

Østfoldmuseene sendte i utgangspunktet en søknad til kommunen om midler til ekstraordinære tiltak. Summen de søkte på, var på 1.750.000 kroner. Nå ender de opp med 1,5 millioner, og direktør Gunn Mna Ekornes er en glad kvinne.

– Jeg synes det er fantastisk at kommunen stiller opp med midler, sier Ekornes.

Utstilling koster

Gunn Mona Ekornes og avdelingsdirektør Gaute Jacobsen skrev i søknaden at penger til utstilling i Gamlebyen er s¨å sin sak.

Men: Det trengs også vask og maling av Elingaard, oppussing, innredning og restaurering av det gamle biblioteket på herregården vil totalt havne på 900.000 kroner.

– Summen nå er mindre enn den de har bedt om. Men vi vedtok i fjor, med virkning i år, at de skal få 500.000 kroner til. Så vi ender opp på litt mindre enn det de har ønsket, men jeg foreslår i min innstilling at de gis en viss frihet til å vri noe på pengebruken. Ikke minst trenger Elingaard å bli tatt vare på. Det er en unik herregård, sier kultursjef Ole-Henrik Holøs Pettersen.

Utvalgsleder Atle Ottesen følger kultursjefens innstilling.

Tre millioner

Museet konkluderte med at de hadde en kostnadsramme som krever tre millioner kroner. Det skrev vi om i november i fjor, og da hadde museet funnet 1,4 millioner kroner innenfor eget budsjett. Kulturutvalget svarte med å gi dem litt mer enn den rammen de allerede hadde fått.

Den nye utstillingen har ambisjoner om å ta skrittet inn i en noe friskere digital hverdag. Tankene Jacobsen delte med kulturutvalget på forrige møte, var at det kan skapes en slags bar midt i rommet i andre etasje der du kan velge hva du vil vite mer om, og deretter flytter du deg over på en vegg for mer informasjon.

Bedre sikkerhet

Ved siden av vedlikeholdet av Elingaard, så er det også påkrevd å se på varslingsanlegg på Kongsten fort. Der mener direktørene at det trengs 75.000 kroner i en brannvarslingsanlegg som sikrer videre utleie av Proviantmagasinet.

Ambisjonene er også at Barnas Dag kan bli et gratisarrangement. I fjor var det 2.000 som var innom på kongens bursdag.

Pengesummen på Isegran er 75.000 kroner.

Kommentarer til denne saken