Denne helgen går Fredrikstad Motorshow av stabelen i Kongstenhallen, og over 100 objekter skal stilles ut. En av bilene som kommer er en rosa Ford Mustang med hvite striper, og den stolte eieren er ikke engang konfirmert.

– Jeg har konfirmasjon neste helg, men nå er det utstillingen som tar det meste av fokuset, sier den tøffe fjortenåringen.

Bilgal familie

Midt i Onsøy bor familien Hauge, og hos dem dreier det meste seg om bil. Både foreldre og ungdommer har lang fartstid i bilmiljøet, og yngstejenta Alice har fått interessen for bil og dragracing inn med morsmelka. Pappa Kjetil har akkurat rukket å bli leder av Amcar-klubben i Fredrikstad, og mamma Janne kjører selv løp. Denne helgen stiller de med tre biler på utstillingen, men det er Alice sin som har fått det meste av oppmerksomheten den siste tiden.

– Bilen ble lakkert i påske, så vi har ikke sett den ferdig selv en gang, sier Kjetil.

Alice fikk kjøpt bilen av storebroren tidligere i vår, og vurderte lenge å lakkere den blå, men sånn ble det ikke.

– Det er kanskje ikke så jentete å drive med racing, men jeg er jo ganske jentete, så da ville jeg ha en farge som representerte meg, sier hun.

– Da ble det rosa med hvite striper. Broren min som gjorde lakkeringsjobben var ikke helt enkel å ha med å gjøre da han åpnet spannet, men etter å ha sett den ferdig tror jeg ikke han synes valget ikke var så dumt, legger hun til.

190 kilometer i timen

Mustangen er Alices første bil, men hun har kjørt en såkalt junior dragster i tre år allerede. I år fyller hun 15, og da får hun oppgradere til bil når hun skal delta i løp, men det er fortsatt noen restriksjoner.

– Et drag race er 400 meter, og hun kan ikke kjøre de på under 11 sekunder, forteller Kjetil.

– Det tilsvarer at hun holder en fart på omtrent 190 kilometer i timer over mål, og det er mer enn nok i den alderen.

Lære å kjenne bilen

Det første løpet med den nye bilen går av stabelen på Gardermoen 12. – 14. mai. Før det skal hun lære seg å bli kjent med bilen, og ikke minst lære seg å kjøre den.

– Hun har ikke kjørt så mye bil ennå, og det er en ganske annen følelse enn å kjøre junior dragster, så det må litt øving til. De første løpene bruker hun til å trene, så får ambisjonene om å komme først i mål komme etter hvert, sier Kjetil.

Alice selv gleder seg til å komme i gang med kjøringen.

– Det er veldig annerledes å kjøre en bil, og det er mye morsommere, sier hun.

Er seg selv

Foreldre synes det er flott at alle de tre barna har arvet interessen for bil. Pappa Kjetil synes det er ekstra stas å ha ei jente som tør å være seg selv.

– Det er ikke så mange jenter som bryr seg om bil, men Alice har både skrudd og sveiset på denne. Jeg tror ungdommen har godt av å bli litt møkkete på fingrene, og lære seg å jobbe.

– Det gjør i alle fall jeg, legger Alice til, og forteller at hun heller setter på Elvis og Buddy Holly enn Justin Bieber når det skal spilles musikk i klasserommet på Vestbygda ungdomsskole.

– Det er ikke alltid de andre synes det er like stas med musikken min, men de godtar at det er meg. Også sier de det er kult at jeg driver med det jeg vil, så lenge jeg er forsiktig, avslutter hun.

Bilen til Alice og godt over 100 andre objekter kan du se i Kongstenhallen 22.–23. april. Utstillingen, som arrangeres av Amcar-klubben, har blitt holdt annethvert år siden 1978, og består av gamle biler, båter, lastebiler, busser og motorsykler.

Dragracing

  • En motorsport der målet er å tilbakelegge 402,33 meter på kortest mulig tid
  • Man kan konkurrere i flere klasser, men må fylle 15 år det året man begynner å kjøre med bil. Før det er det Junior dragster som gjelder, og det kan man kjøre fra det året man fyller åtte
  • Før man fyller 16 år har man ikke lov å kjøre på mindre enn 11 sekunder
  • To og to konkurrerer mot hverandre i hver sin bane på en rett strekning
  • Klassene er oppdelt etter drivstofftype, motorvolum og spesialregler
  • I enkelte klasser har bilene opp mot 8000 Hk med en toppfart over 500 km/t

Kilde: bilsport.no