Gå til sidens hovedinnhold

Fredrikstad må erklære klimakrise

Artikkelen er over 1 år gammel

Fredrikstad MDG: – Når det kommer til stykket, foregår alle utslipp - og muligheter for fangst av klimagasser - i kommunene. Nå må kommunene gå foran og gi klar beskjed om at dette er vår tids viktigste prioritering.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


De Grønne i Fredrikstad vil følge Bodøs eksempel slik at kommunen kan trappe opp kampen mot klimaendringene. Dette er en direkte oppfølging av skolestreikernes krav.

Den 30. april møtte tre statsråder skolestreikerne til «klimatoppmøte» for å lytte. Dagen før vedtok regjeringspartiene med støtte fra Ap og Sp å fortsette utbyggingen av Sverdrup-feltet, et av Norgeshistoriens største oljefelt. Det fins et ord for slik oppførsel: Hykleri. Når regjeringenbedriver dobbeltkommunikasjon, må kommunene ta ansvar. Fredrikstad kan gjøre som Schwartzeneggers California – gå foran sine sentrale styresmakter i klimaspørsmål.

Sommeren 2018 var fantastisk for solbadende nordmenn på norgesferie, men den var et mareritt for brannvesenet, Sivilforsvaret og alle de frivillige som måtte avbryte ferien for å slukke de mer enn 2.000 skogbrannene som pågikk på grunn av tørken.

Klimaendringene er her. I april ble det satt 20 varmerekorder i Norge. Sommeren 2018 var fantastisk for solbadende nordmenn på norgesferie, men den var et mareritt for brannvesenet, Sivilforsvaret og alle de frivillige som måtte avbryte ferien for å slokke de mer enn 2.000 skogbrannene som pågikk på grunn av tørken.

Enda verre var det for bøndene. Kornavlingene i 2018 var de laveste på 50 år. Fortvilte bønder fikk det umulige valget mellom å la dyrene sine sulte i hjel eller avlive dem på grunn av fôrmangel. Det er en forsmak på det som vil komme hvis vi ikke får utslippene under kontroll.

Skal vi hindre at 10 millioner flere mennesker må legge ut på flukt, slik FN anslår om vi ikke klarer å stanse oppvarmingen på 1,5 grader, må vi utvinne og brenne mindre olje. Utslippene av klimagasser må ned til null innen 2050. Skal vi klare det, må vi slutte å brenne kull, olje og gass.

Johan Sverdrup skal pumpe olje til ut på 2070-tallet. Det vil gi 1,3 milliarder flere tonn CO₂ i atmosfæren. Ti av Norges fremste norske samfunns- og ressursøkonomer publiserte i sommer en artikkel hvor de understreker at kutt i norsk oljeproduksjon vil føre til lavere klimautslipp internasjonalt. Verden elektrifiseres. Snart trenger ingen olje lenger. Da er det dumt å pumpe opp mer. Å binde oss til oljemasta til 20 år etter at verden må være utslippsfri, er et generasjonsran.

Eier ikke regjeringen oljeskam?

Den 22. mars streiket 40.000 norske ungdommer for en mer radikal klimapolitikk. 24. mai er det ny storaksjon foran Stortinget. De krever stans i ny oljeproduksjon, 60 prosent utslippskutt innen 2030 og 65 milliarder til klimatiltak i utviklingsland. De Grønne har fremmet disse kravene på Stortinget.

Regjeringen later som de tar klimastreikerne på alvor gjennom «klimatoppmøtene». Der snakker de uforpliktende om hvordan fremtidens lavutslippssamfunn vil se ut, og hvordan ungdommene selv kan bidra i sitt eget liv. Selv vedtar de altså å bygge ut Norgeshistoriens femte største oljefelt.

Klimastreikerne har skjønt det, folket har skjønt det, FN har skjønt det, og nå har parlamentet i Storbritannia også skjønt det og erklært klimakrise. Kommune-Norge er i bevegelse, med Bodø i front. Men den norske regjeringen har ikke skjønt at hvis vi ødelegger miljøet så ødelegger vi for oss selv.

Når det kommer til stykket, foregår alle utslipp – og muligheter for fangst av klimagasser – i kommunene. Nå må kommunene gå foran og gi klar beskjed om at dette er vår tids viktigste prioritering. Om ikke vi kaller dette en krise, så klarer vi heller ikke å håndtere det som en krise. Vi vil ha Fredrikstad foran i kampen om å levere løsningene som vi og verden trenger.

Les også

Klar klimabeskjed fra elevene: – Politikerne må begynne å bruke hjernen!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.