Gå til sidens hovedinnhold

Fredrikstad-kvinnen Sanda (40) og hennes hjelpere har reddet hundrevis av gatehunder

Sanda Hagen (40) og organisasjonen Støtt Gatehunder i Bosnia har reddet hundrevis av skadede og mishandlede hunder de siste seks årene.

For abonnenter

Under en feriereise i Sanski Most i sitt tidligere hjemland Bosnia, ble Sanda Hagen (40) forferdet over hvordan mange hunder led.

– Jeg så mishandling, dumping av valper og påkjørte, hardt skadede hunder. Jeg tror at alle hunde- og katteeiere i

Norge som hadde sett forholdene hundene lever under på nært hold, ville engasjert seg, sier den engasjerte Fredrikstad-kvinnen.

Organisasjonen hennes driver også Kompis hundebarnehage i Fredrikstad.

Mange gode støttespillere

Hun forteller at det er mange norske-bosniere som er med og støtter organisasjonen hun nå er styreleder for, Støtt Gatehunder i Bosnia - Fredrikstad.

– De har opplevd hundenes elendige forhold under besøk i hjemlandet, og de setter pris på den jobben som blir gjort for hundene. De vet at det er viktig at dette blir snakket om, vist til verden, og at hundene får hjelp.

– Vi har også hatt flere norske støttespillere som har vært på besøk på småbruket vårt i Bosnia. De har lyst til å dra dit igjen og hjelpe, sier dyrevennen.

Må sensurere bilder

Organisasjonen Støtt Gatehunder i Bosnia - Fredrikstad (SGB) bruker Facebook aktivt for å orientere bidragsyterne om arbeidet de legger ned i Bosnia.

– Men det vi publiserer på vår Facebook-side er veldig sensurert. Følgerne får ikke se de styggeste bildene, for vi ønsker at det skal være en hyggelig side for våre støttespillere å følge med på. Virkeligheten kan være for brutal for å publiseres, men den er der. De som drar på besøk til småbruket og til Sanski Most opplever at virkeligheten er mye verre og at elendigheten er mer omfattende enn det som vises hos oss, sier Sanda Hagen.

Hun forklarer at SGB jobber for gatehunder i Bosnia på samme måte som Dyrebeskyttelsen i Norge jobber for katter her til lands.

– Skyting, dumping, mangel på vilje, mangel på midler til kastrering og id-merking, spark, slag, mishandling, hundekamper, uansvarlige eiere - dette er fellesnevnerne på hvorfor både katter i Norge og hunder i Bosnia lider og trenger hjelp.

Skutt og kastet på søppeldynga

Hagen forteller at organisasjonen har reddet valper som er blitt forsøkt druknet i en dam og hunder som er blitt skutt og såret av jegere, for deretter å ha blitt kastet på søppeldynga.

Her får noen av hundene som lever på søppeldynga mat.

Denne valpen ble funnet i en eske på søppeldynga. Den lever nå på småbruket som drives av Støtt Gatehunder i Bosnia - Fredrikstad.

Her reddes en hund fra søppeldynga av en av hundepasserne som jobber i den lokale foreningen.

Hundene fra søppeldynga blir plassert i en egen sektor på småbruket

De har også reddet hunder som har stått så lenge i sin egen urin og avføring, at huden på føttene deres hadde etset bort.

Andre hunder blir hentet til småbruket etter å ha blitt mishandlet og kastet sten på.

– Årsaken er at lokalbefolkningen ofte tror at hundene har skabb eller en annen sykdom som kan smitte mennesker, mens de i virkeligheten er rammet av demodikose, en hudsykdom forårsaket av hårsekkmidd.

– Dessuten har vi hatt mange tilfeller av påkjørsler, der føreren bare stikker av og hunden blir liggende igjen hardt skadet. Vi har som regel klart å hjelpe disse hundene og ta de med til dyrlegen for behandling og operasjoner, opplyser Hagen.

En viktig del av arbeidet består derfor av å hjelpe den lokale foreningen Spas za pse med å spre kunnskap og informasjon, blant annet ved hjelp av sosiale medier.

Mange vil hjelpe

Den gang hun startet sitt arbeid for hjemløse hunder i Bosnia, var det egentlig først meningen å hjelpe den lokale foreningen i byen Sanski Most litt med utstyr og midler.

– Jeg kjøpte inn en god del mat og fem hundehus, men behovet for både mat og ly var stort, da det dreide seg om mange vanskeligstilte og mishandlede hunder, forteller Hagen.

I 2015 publiserte Fredriksstad Blad en artikkel om arbeidet hennes.

På den tiden hadde hun ingen planer om å starte en egen organisasjon, men mottok etter avisartikkelen mange henvendelser fra folk som ville hjelpe til.

– Det gikk veldig mye tid til å besvare meldinger fra alle som ville hjelpe til, og de to første årene brukte jeg sikkert 90 prosent av min fritid til nettopp dette, forteller Hagen i dag.

– Vi er så takknemlige overfor alle som bidrar! Vi har alt fra folk som bidrar med flere tusenlapper, til studenter som bidrar med for eksempel 20 kroner. Dette viser at folk bryr seg og gjør hva de kan for å hjelpe til, selv om lommeboken har ulik størrelse.

Bistand fra Dyrebeskyttelsen

Med hjelp fra blant andre Dyrebeskyttelsen Norge avdeling Bergen og Hordaland og Dyrebeskyttelsen Norge Hadeland ble organisasjonen Støtt Gatehunder i Bosnia - Fredrikstad (SGB) etablert.

– Disse dyrevernorganisasjonene bidro med donasjoner, utstyr, mat, midler og ikke minst kunnskap, veiledning og til å spre ordet og skaffe oss støttespillere.

I 2015, 2016 og 2017 jobbet Sanda og hennes medhjelpere intenst med å hjelpe gatehunder i Bosnia, men så måtte organisasjonens styre dra i håndbremsen. Styreleder Sanda ble nemlig alvorlig syk, men fikk heldigvis hjelp til å holde arbeidet i Bosnia i gang.

– Vi haltet oss gjennom 2018, fortsatt uten noen ansatte i administrasjonen. På det tidspunktet hadde vi skapt seks arbeidsplasser i Bosnia gjennom den lokale foreningen. Det blir satt pris på av de ansatte, som bor i et land der det er over 60 prosent arbeidsledighet!

Har reddet hundrevis av hunder

Nå er Sanda Hagen igjen i full aktivitet i organisasjonen hun startet og kan, ifølge henne selv, se tilbake på seks år der hun og organisasjonen har oppnådd svært mye:

  • Over 500 steriliserte hunder.
  • Over 100 adopterte hunder.
  • Mange akutte operasjoner og nødhjelp til hardt skadede hunder og hunder som er blitt skutt.

Organisasjonen har kjøpt et småbruk, pusset det opp, gjerdet inn et område på tre mål og delt området inn i ulike sektorer, bygd hundehus og isolater.

På småbruket har nå hundepasserne i den lokale organisasjonen Spas za pse seg av den daglige driften og pleien av hele 348 hunder. Hundepassere og den lokale foreningen finansieres av organisasjonen i Norge, i henhold til organisasjonens vedtekter.

– Det går med flere tonn tørrfor hver måned, forteller Hagen, som også opplyser at alle hundene som er over seks

måneder gamle, er sterilisert, vaksinert, id-merket, og under tilsyn av dyrlege, slik loven i Bosnia krever.

Flere inntektskilder

– Hvordan får dere inn penger til organisasjonen?

– Vi publiserer innlegg på Facebook-siden vår, der vi oppmuntrer folk til å støtte oss. Vi skriver hva vi trenger penger til og senere publiserer vi resultatet av folks bidrag. Det er nettopp på grunn av resultatene vi har lagt frem daglig i årevis, at flere og flere har valgt å bidra og støtte oss.

Siden oktober 2019 har det også vært mulig å støtte SGB gjennom Grasrotandelen.

– Vi faller dermed inn under Lotteritilsynet. Vi har også en hundebarnehage, Kompis Hundebarnehage her i Fredrikstad, som driftes på frivillig basis. Vi fakturerer ikke for tjenestene vi tilbyr der, men hundeeiere setter penger direkte inn på organisasjonens konto eller vippser penger til organisasjonen.

– Hvordan kan folk som bidrar være sikre på at pengene kommer frem til hundene i Bosnia?

– All jobb som blir gjort for hundene i Bosnia fra den lokale foreningen og de lokale aktivistene som vi finansierer, blir presentert fortøpende på vår Facebook-side. For å skape god tillit til vår organisasjon og for å ha god oversikt over driften, får Støtt gatehunder i Bosnia - Fredrikstad sitt regnskap ført av en autorisert regnskapsfører og våre årsmeldinger med nøkkeltall blir publisert på vår hjemmeside og på vår Facebook-side. Slik får våre givere god

oversikt og godt innsyn i hva de har vært med og støttet gjennom året som er gått.

Kontrollert av Innsamlingskontrollen

I tillegg har innsamlingskontrollen kontrollert organisasjonens regnskap for årene 2015-2019.

– Tilbakemeldingen vi fikk fra Innsamlingskontrollen etter at de gjennomgikk vårt regnskap, var at rapporteringen holder høy kvalitet og de takket oss for godt samarbeid under granskingen. Vi er stolte av den tilbakemeldingen, sier Hagen.

Nå håper hun at enda flere vil bidra til arbeidet gjennom Grasrotandelen, og at dyrebutikker og andre med fôr til overs kan donere dette.

– Vi har fått noen matdonasjoner fra Musti Sarpsborg og Dyreelskeren i Fredrikstad, men vi skulle gjerne hatt flere dyrebutikker med på laget. Kanskje noen kan donere tørrfôr som utgår på dato, men som fortsatt kan brukes, sier Hagen.

Kommentarer til denne saken