Gå til sidens hovedinnhold

Fredrikstad kommune trenger aktuelle næringstomter nå

Artikkelen er over 1 år gammel

LO-sjef Vidar Schei om motstanden mot nye industritomter: – Det blir viktig å finne ut hva som gir minst skade, minst inngripen i vår natur, men vi må ha utvikling.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fredrikstad trenger flere arbeidsplasser. Det har vært en sak som politikerne i byen har snakket høyt og lenge om, at byen ikke bare kan bygge nye boliger, det må også skapes nye arbeidsplasser for dem som bor her. Retorikken har haglet ifra de borgerlige mot de rødgrønne, om at det ikke blir gjort noe. Kommunen har egne ansatte som kun jobber med å gjøre byen til et mer attraktivt sted å legge nye bedrifter. De gjør en god jobb, men foreløpig har de ikke klart å snu trenden, det å skape økning i arbeidsplasser i Fredrikstad.

Så hvorfor klarer ikke kommunen å få flere arbeidsplasser til byen?

I arbeidet med å tilføre kommunen flere arbeidsplasser, passer det å referere til ordtaket «Jo flere kokker, desto mer søl». For det skorter ikke på viljen til kommunen, både politikerne og administrasjonen jobber målrettet og iherdig for å legge forholdene til rette, men dessverre er det mange andre elementer som forstyrrer dette arbeidet og fremdriften.

Derfor er det trist når fylkesmannen nå vender tommelen ned for et nytt renseanlegg på Øra. Det er den samme fylkesmannen som har krevd at Fredrikstad må ha nytt renseanlegg for å tilfredsstille de nye miljøkravene.

Alle planer om nye områder som skal brukes til næring og industri, må gjennomgå en vanvittig byråkratisk mølle. Nye planer må gjennom kommunens forvaltning, gjennom høringer, justeringer og nye høringer. I dette arbeidet må en kanskje blidgjøre omkringliggende kommuner, slik at de ikke kommer med innsigelser. En må få godkjenning ifra fylkeskommunen (nå Viken), og i mange tilfeller kommer også fylkesmannen med sine innsigelser, som det må brukes tid på.

Så er det interesseorganisasjoner som kommer med sine argumenter imot, i forhold til det de jobber med og har interesse for. Er en riktig heldig så skal disse arbeidsplassene plasseres i nærheten av der folk bor, så kommer det ytterligere protester. Det kan være fra et samlet nabolag, eller fra enkelte «korsfarere» med egen agenda, mot både området, kommune og gud vet hva. For alle vil ha flere arbeidsplasser i kommunen, men ingen vil ha dem som nærmeste nabo. Er det rart at ting tar tid?

Jeg har ikke oppskriften på hvordan ting skulle kunne forenkles, eller hvordan ting kan gjøres raskere. For det er viktig at alle blir hørt. Men samtidig er det uhyre viktig at det kommer nye næringer og industri til vår kommune. Det er viktig for utviklingen og fremtiden for dem som bor her, for økonomien til både innbyggerne og kommunen, og Fredrikstad har mye som ligger til rette for at det er mulig å oppnå. Kort vei til utlandet, har egen havn, og kort vei til E6. Er allerede en industrikommune, og det gjør at det er mye kompetanse her.

Kommunen gjør et godt stykke arbeid med å gjøre vår kommune attraktiv for bedrifter som jobber for det grønne skiftet, få bedrifter til byen som tenker helhetlig, både i forhold til energi og overskuddsvarme, det å samarbeide på tvers. Øra industriområde er et slikt godt eksempel. Her samarbeider nye og gamle bedrifter, for å etterlate minst mulig fotavtrykk, og det har etter hvert blitt mange bedrifter her som er grønne bedrifter, som driver med sirkulærøkonomi. Fredrikstad kommune har muligheten til å bli blant de ledende kommunene innenfor dette segmentet, men da må alle skjønne viktigheten av det arbeidet disse bedriftene driver med.

Derfor er det trist når fylkesmannen nå vender tommelen ned for et nytt renseanlegg på Øra. Det er den samme fylkesmannen som har krevd at Fredrikstad må ha nytt renseanlegg for å tilfredsstille de nye miljøkravene. I tillegg med korte frister for gjennomføring. De vendte også tommelen ned for etablering av en ny fabrikk for selskapet Batteriretur, som kunne skapt en rekke nye grønne industrijobber på Øra. Her er det sannsynlig at Batteriretur nå flytter til en annen kommune.

Les også

Synd om miljøbedriften Batteriretur må forlate Fredrikstad

Det er begrensede alternativer når det kommer til andre steder i kommunen å plassere et nytt renseanlegg og fabrikken til Batteriretur. Kommunen har ikke mange ledige næringsområder. Hver gang kommunen foreslår åpning av nye områder for næring og industri, blir det støy. Da kommunen lanserte mulige områder ved Ålekilen, ved Gretnes og ved Rakkestadkrysset, var både fylkesmannen og fylkeskommunen raskt på banen med protester. Ved Dombergfeltet protesterte et samlet lokalsamfunn.

Og så har vi den store planlagte industri- og næringsparken Tofteberg, et område som havnet i private hender, og fremdriften her er ytterst usikker. Men Fredrikstad kommune trenger aktuelle næringstomter nå, for det trengs flere nye arbeidsplasser i dag. Fredrikstad er fra før en av de kommunene som ikke kommer særlig godt ut når det kommer til ledighetstall, så noe må gjøres.

Det er ingen tvil om at Fredrikstad kommune vokser, vi blir stadig flere, og det er bra. Men det betyr også at vi må legge forholdene til rette for at det også blir skapt flere arbeidsplasser her. Det er viktig med jordvern, naturmangfold, men når vi vokser og blir stadig flere innbyggere, må vi også gjøre noen prioriteringer som enkelte ganger går på bekostning av noe som ikke alle er enige i. Så det blir viktig å finne ut hva som gir minst skade, minst inngripen i vår natur, men vi må ha utvikling.

Vi må ha nye arbeidsplasser, vi må ha områder til å plassere nye næringer og nye industriarbeidsplasser. Da må vi satse på de grønne jobbene. Skal vi ofre noe av vår natur, bør det gå til arbeidsplasser som er grønne og miljøvennlige.

Les også

Flytting av trelastlageret på Sleipner-tomta: – Vil koste svært mange millioner

Les også

Aaserud frykter for Fredrikstads fremtid som industriby – etterlyser sterkere engasjement

Kommentarer til denne saken