Nordiske filmer på lerretet: - Det har vært greit med folk her

Rundt 50 personer hadde trukket inn fra kulden for å få med seg visningen av den norske komedien "Rett vest" under Nordisk Filmdag på Fredrikstad kino. Etter filmen var det satt av tid til Filmprek med skuespiller Ingar Helge Gimle og regissør Henrik Martin Dalsbakken.

Rundt 50 personer hadde trukket inn fra kulden for å få med seg visningen av den norske komedien "Rett vest" under Nordisk Filmdag på Fredrikstad kino. Etter filmen var det satt av tid til Filmprek med skuespiller Ingar Helge Gimle og regissør Henrik Martin Dalsbakken. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

For tredje året på rad var det søndag klart for Nordisk Filmdag på Fredrikstad kino. Dette er et samarbeid mellom Foreningen Norden og Fredrikstad kino. - Det har vært greit med folk her, forteller kinosjef Jørgen Sødeberg Jansen.

DEL

Den Nordiske filmdagen startet med en hyllest til Fredrikstad i filmen "Glimt fra Fredrikstad" - regissert av Gunnar Bjerketvedt. Utover dagen ble det vist tre nordiske filmer, to førpremièrer og en spesiell visning av den norske komedien "Rett vest". De andre filmene som ble vist var islandske "Sommerbarn" og den finske filmen "Unknown Soldier".

I forbindelse med visningen av "Rett vest", hadde skuespiller Ingar Helge Gimle og regissør Henrik Martin Dalsbakken tatt turen til Fredrikstad.

- Det er alltid veldig hyggelig å komme til Fredrikstad. Det er en fantastisk by, skryter skuespiller Gimle.

I dameklær

I komedien mister han sin kone og sønnen sin mor. Like før hun døde meldte hun seg på NM i quilting, og nå bestemmer far og sønn seg for å reise fra Oslo til Ona i Møre og Romsdal for å være representanter i NM. De legger ut på en roadtrip på motorsykkel med sidevogn og møter flere hindringer på veien.

- Jeg ser filmen for fjerde gang her i dag. Jeg spiller en transperson i filmen, og synes det er veldig gøy å se meg selv i dameklær, humrer Gimle.

Ung regissør

Den unge regissøren, Henrik Martin Dalsbakken (28 år) er godt fornøyd med mottagelsen filmen hans har fått.

- Dette er en lavbudsjettfilm med kun regional støtte på Hamar - der jeg kommer fra. Selve filmen ble ferdig innspilt på 16 dager, så det gikk i ett. "Rett vest" er den fjerde filmen han er regissør for.

Filmen, som hadde premiere 5. januar, er til nå blitt sett av rundt 10.000 og av disse et par hundre her i Fredrikstad.

Filmprek

Etter filmen var det satt av tid til en prat med skuespiller og regissør, ledet av Anne Fjellro fra Filmprek.

- Filmprek er en serie med samtaler vi har med skuespillere, regissører eller andre som er involvert i filmer som vises, forteller Anne Fjellro. Cirka en gang i måneden arrangeres dette.

- Forrige uke hadde vi besøk av Erik Poppe, regissør av Per Fuggellis dokumentar "Siste Resept". Da kom det så mange at vi måtte bytte kinosal, forteller Fjellro.

I dag hadde rundt 50 personer tatt turen til filmvisning og Filmprek.

Artikkeltags