Fredrikstad Høyre – et parti uten profil

– Min anbefaling blir å stemme på andre partier enn Høyre ved årets valg. Det er ikke folkestyre at en liten klan skal bestemme, skriver Ola H. Storli.

– Min anbefaling blir å stemme på andre partier enn Høyre ved årets valg. Det er ikke folkestyre at en liten klan skal bestemme, skriver Ola H. Storli.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Ola H. Storli, tidligere Høyre-politiker som nå er uavhengig bystyremedlem, retter sterkt skyts mot partiet og ordførerkandidat Truls Velgaard: – Mannen er bortimot totalt usynlig i det politiske ordskiftet.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som tidligere medlem av Høyre og medlem av Høyres bystyregruppe i 12 år er det med undring jeg bivåner årets valgkamp. Truls Velgaard som ordførerkandidat – det er et valg som INGEN innbyggere i Fredrikstad bør ta – mannen er jo bortimot totalt usynlig i det politiske ordskiftet.

Kanskje ikke så rart når noe av det første han gjorde var å gi deler av gruppeleders lønn til andre trofaste i partikadren. Slik maktet han å redusere Høyres innflytelse på politikken i Fredrikstad, ved at hans tilstedeværelse i Rådhuset er satt til et minimum.

Han er faktisk så lite til stede i politikken at han tillater seg å etterlyse planer for elven – dette til tross for at det er levert en rekke med planer – han etterlyser skilting – vet ikke at det allerede har vært prosjekt som har tatt for seg skilting av aktuelle viktige steder.

Velgaard skal ha det at han har stått opp for å sikre egen fremtidig lønn som gruppeleder og «heltidspolitiker» - han syntes at avlønningen som våre politikere får på ca 800.000 er vel fortjent?

Velgaard vil gjerne være med å dele av felleskapets midler – men å bidra til det offentliges inntekter er han ikke så interessert i – derfor holder han betydelige deler av sin formue utenfor landets grenser. Jeg tenker på hans store havgående motorbåt som han ikke har liggende i Norge. Han fortalte selv om båten i FBs podkast.

Hvordan har Velgaard opptrådt i bystyret og formannskapet – han har ikke opptrådt som den førende på ikke-sosialistisk side – det er det Henning Aall som har gjort. Aall har støttet varslerne – Velgaard har vel hatt mer enn nok med å håndtere varsel som kom mot han selv og som ble meldt inn til Høyres Hovedorganisasjon.

Ved forrige valg så skulle alle medlemmer i Høyres bystyregruppe skrive en lojalitetserklæring til Velgaard – dette er prøvd en gang tidligere i norsk politikk som jeg kjenner til – Vidkun Quisling i 1942 uten at jeg vil knytte noen parallell til Quisling for øvrig – det må presiseres. Dette bidro til at jeg valgte å melde meg ut av Høyre.

Nå i valgkampen kommer Velgaard med ulike forslag – men han har i sine budsjettforslag i de siste fire årene unnlatt å ta opp mange av de samme sakene. Dette vitner om en leder som er leder for egen skyld og ikke en folkets tjener. Samtidig som det er total mangel på konsekvens. Sist av hans forslag er at Fredrikstad må få til et interkommunalt samarbeide på IT-siden da man har så dyr IT-avdeling. Han unnlater behendig å nevne at Fredrikstad allerede i dag samarbeider og drifter IT for Hvaler kommune. Det at han nå nevner er at han vil ha fellesdrift med Sarpsborg uten at det anskueliggjøres hvilke kostnadsrammer en står overfor ved å slå sammen flere ulike systemer. Dette vitner om en normal politisk lettvinthet uten noen form for substans.

Hvis han vil ha fortgang i kommunal saksbehandling, da må han si noe om dette i sitt budsjettforslag og samtidig stille midler til disposisjon – ikke komme med forslag som hindrer dette slik Høyre har gjort. Det er en sammenheng mellom oppgaver, og midler stilt til disposisjon for å løse oppgavene.

Hva så med resten av de medlemmene som Velgård har plukket ut til å være partikadren i Høyre – de som står på kumulert plass. Disse seks må sies å utgjøre den tause majoritet – du som velger har neppe hørt noe fra dem – de er bortimot totalt fraværende fra media. Men det er innenfor normen da det i Høyre er stjernen Velgaard som skal skinne.

En ordfører bør ha samarbeidsevne og vise egnethet. Ut ifra Velgaards funksjon som leder i Nederland, hvor han var administrativ leder for flere aviser - så fungerte det heller dårlig – til slutt nektet åtte redaktører å møte Velgaard – dette vitner ikke om en egnethet for en fremtidig ordfører. Min erfaring med nederlendere er at de er sympatiske og fleksible.

Et Høyre som vil nedlegge kinoen og nedlegge Visit Fredrikstad er byen ikke tjent med. Selv om det er flere i Høyre som tror de kan erstatte dette med private tjenester som de selv skal drive.

Det at han velger å toppe listen med sine utvalgte støttemedlemmer og derved styre alt i partiet, bidrar til å snevre innflytelsen til velgerne. Jeg var tilstede på årets nominasjonsmøte og det møtet var så kontrollert av Velgaard at gamle maoister hadde frydet seg. Men Høyre bør forstå at folk i Fredrikstad ikke vil la seg styre på en slik måte.

Min anbefaling blir å stemme på andre partier enn Høyre ved årets valg. Det er ikke folkestyre at en liten klan skal bestemme.

Ha et godt valg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken