Gå til sidens hovedinnhold

Fredrikstad-gutter sendt til Afghanistan. I dag ser vi hvor trygt det var

«Gjennom åra har Norge tvangssendt mange hundre flyktninger til krig og fattigdom. Mange av dem var unger. Som Javid og Masoud. Dette kommer til å bli en skamplett i norsk historie.»

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I disse dager er det fem år siden afghanske Javid, broren Masoud og familien deres ble tvangssendt tilbake til Afghanistan. En guttunge på sju og en ungdom på 16 år ble brått og brutalt vekket opp på natta og kjørt til Trandum i påvente av å bli sendt ut av landet. To barn som hadde mange venner og et godt nettverk rundt seg.

De hadde lærere og skoler som brydde seg om dem, men de fikk brått livet forandret. Og deres venner i Fredrikstad mistet to gode kamerater som de etter all sannsynlighet aldri vil treffe igjen. «Til barnas beste» gjaldt ikke for Javid og Masoud.

Kabul ble merkelig nok ansett som trygt å sende barn tilbake til.

I dag kan man se hvor trygt det var.

Etter at Høyre og Venstre gikk i regjering med Frp ble asylpolitikken enda mer umenneskelig. Allikevel ville også KrF inn å styre sammen med Frp.

Gjennom åra har Norge tvangssendt mange hundre flyktninger til krig og fattigdom. Mange av dem var unger. Som Javid og Masoud. Dette kommer til å bli en skamplett i norsk historie.

I dag er Afghanistan i brann. Nå må norske politikere ta ansvar for feilene de har begått og redde disse ungene ut av krigens helvete.

Kommentarer til denne saken