48 prosent var usikre på om de ville ha utført hjerte- og lungeredning riktig

67 prosent var usikre på om de ville ha brukt hjertestarter riktig for å redde en livløs person

73 prosent svarte «nei» på spørsmålet om de vet hvordan de raskt finner nærmeste hjertestarter

Frykter liv går tapt

Det var resultatet da Norstat i juni spurte 250 Fredrikstad-innbyggere om deres kunnskaper om første hjelp. Undersøkelsen ble utført på vegne av «Sammen redder vi liv»-dugnaden og Gjensidigestiftelsen.

Professor Jo Kramer-Johansen, som er blant dem som leder «Sammen redder vi liv», sier i en pressemelding at han frykter at liv går unødig tapt i Fredrikstad som følge av dette.

– Du må ikke bli redd

Han viser til at rundt ti mennesker i gjennomsnitt rammes av hjertestans daglig, men bare mellom én og to av dem overlever. For å redde flere må behandlingen startes raskt og før ambulansen er fremme, er budskapet i meldingen.

– Vi ser at mange er usikre på hva de skal gjøre, men kanskje blir det mindre skremmende om du vet mer om hva du kan gjøre for å redde liv. Jeg har en sterk oppfordring til folk i Fredrikstad. Du må ikke bli redd, og når du ringer 113 vil et stort og profesjonelt system hjelpe deg, sier Kramer-Johansen i meldingen.

Kommer til Stortorvet lørdag

Han opplyser at førstehjelpsdugnaden kommer til å innta Stortorvet lørdag formiddag i forbindelse med at P4s sommerturné kommer denne helgen. Der vil det bli både informasjon og mulighet til å trene på hjerte- lungeredning på avanserte dukker som er koblet til storskjerm.

– Ikke bli livredd, bli en livredder, er budskapet fra Kramer-Johansen.