Gå til sidens hovedinnhold

Fredrikstad – en skatteparadisfri kommune?

Artikkelen er over 2 år gammel

– Fredrikstad kommune bør jobbe konkret for å unngå å investere i skatteparadis-selskaper, mener MDG og varsler forslag om å stille egne krav om åpenhet til leverandører.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Panama Papers» og tilsvarende skandaler viste tydelig at skatteparadis er globalt utfordrende som rammer oss alle. Vanlige lønnstagere slipper ikke unna skatt, men internasjonale selskaper kan sluse penger ut av landet og inn i skatteparadis.

Flere av de kommersielle selskapene som driver sykehjem, barnehager, søppeltømming og kollektivtransport i norske kommuner er del av store internasjonale konsern med tilknytning til skatteparadis. Skatteparadis handler ikke bare om lav skatt, mens også om hemmelighold. Derfor er det vanskelig å vite i hvor stort omfang skatteunndragelser gjennom skatteparadis faktisk er.

Bystyret i Fredrikstad vedtok flere viktige punkter i mai under en sak om antikorrupsjon. Men vi i De Grønne vil ha ytterligere garanti for at leverandører ikke unndrar seg skatt, og bidrar til skattetap for det offentlige.

Professor Anette Alstadsæther fra NMBU opplyser at de aller rikeste husholdningene, altså topp 0,01 prosent av befolkningen, unndrar en tredjedel av skatten de skulle ha betalt (andre undersøkelser sier at det minst er 25 prosent). Vanlige nordmenn unndrar i snitt tre prosent. I 2007 hadde nordmenn plassert minst 76 milliarder kroner i skatteparadis. I dag er det trolig mer. Samtidig er det viktig å påpeke at ikke alt av skatteplanlegging og -tilpasning ulovlig.

Kommunen kan kreve åpenhet fra sine leverandører om hvor og hvordan de betaler skatt.

Hovedutfordringen er hemmeligholdet. Det meste av skjulte penger er ikke heleid av enkeltfamilier, men knyttet til selskapsstrukturer som gjør det krevende å få oversikt over hvem som eier hva, og hvordan penger blir flyttet mellom land og avdelinger og ulike stråselskaper. Dermed blir det skattetap for det offentlige, noe som fører til dårligere velferdstilbud eller større skattepress på oss andre.

Regjeringspartiene stemte ned et forslag om «utvidet land-for-land-rapportering» i desember 2018. Altså er ikke bedrifter i Norge pålagt å fortelle hvor og hvordan de betaler skatt. Det er derimot ikke noe i veien for at Fredrikstad kommune har dette som et krav i sine anbud. Da utelukker vi i stor grad uærlige selskaper som sluser pengene ut av landet på hemmelig vis. Samtidig vil selskaper som unngår normal beskatning fungere konkurransevridende, og gjør det vanskeligere for lokale næringsdrivende å klare konkurransen. Slik sett har dette betydning for å skape levende lokalsamfunn.

Det er lett å tenke at dette er et internasjonalt problem som må løses på internasjonalt plan, og De Grønne vil også følge opp dette fra Stortinget. Det er likevel ingen grunn til at ikke dette arbeidet kan starte nedenfra. Kommunen kan kreve åpenhet fra sine leverandører om hvor og hvordan de betaler skatt.

Vi i De Grønne mener at Fredrikstad kommune bør jobbe konkret for å unngå å investere i skatteparadis-selskaper. I kommunens innkjøp/anbud bør det stilles krav til leverandører om åpenhet, blant annet gjennom utvidet land-til-land-rapportering, slik at de ikke så lett kan skjule penger og overskudd gjennom skatteparadis.

Vi planlegger å ta dette opp i kommunestyret i året som kommer, og håper på bredest mulig støtte.

Les også

Fredrikstad bør vedta å bli skatteparadisfri sone

Kommentarer til denne saken