Prosjektet «Brannbamsen Bjørnis» startet i Trondheim i 2013. En pensjonert brannmann ønsket et hjelpemiddel som kunne tas i bruk når brannmennene kom til situasjoner der barn var involvert. For å få oppmerksomheten bort fra ulykken eller brannen kan man nå bruke Bjørnis, og han er blitt en kjent figur – selv for dem som ikke har vært nødt til å møte ham i en krise.

Helten

Sarpsborg brannvesen har nå fått ansatt sin egen Bjørnis, og onsdag var han lånt ut til Fredrikstad Brannvesen. Etter å ha kost seg med pizza på Egon onsdag formiddag fikk over 70 barn fra noen av byens barnehager gleden av å møte ham.

– Jeg syntes det var gøy å se han for jeg har ikke sett han før, forteller Tina (5) som går i Furuheim barnehage.

På spørsmål om barna vet hvem Bjørnis er og hva han jobber med er det noen som er usikre, men Rebecca (5) vet svaret.

– Han slokker brann, og forteller hvordan man skal gjøre når det brenner, sier hun.

– Jeg skal bli brannmann når jeg blir stor, legger hun til.

 

Forebyggende arbeid

Brannvesenet reiser regelmessig ut til barnehager og skoler for å drive forebyggende arbeid, og snakke om brannsikkerhet. Når Bjørnis nå er med er målet at barna skal bli kjent med ham, og de ansatte.

– I verste fall kan vi komme til å møte disse barna hjemme eller etter en ulykke, og da kan det være greit at de har sett oss, og vet hvem vi er og hva vi driver med, forteller Jonas Arntzen, branninspektør i Fredrikstad brann- og redningskorps.

– Bjørnis skal ikke være en bamse man kan kjøpe, men det skal være en bamse barna kjenner slik at de kan føle seg trygge dersom vi møter dem i en situasjon der vi kan få bruk for ham, legger han til.

 

Til stor hjelp

I dag har brannvesenet alltid med seg Bjørnis-bamser i bilen når de rykker ut. Håpet er at de ikke skal få bruk for dem, men om det blir nødvendig kan de være til stor hjelp.

– Vi har delt ut en Bjørnis ved et par anledninger, og det kan bety mye, forteller Arntzen.

– Har alt vi trenger

Barna fra Furuheim og de andre barnehagene som fikk møte Bjørnis onsdag fikk ikke bare gitt gode klemmer til bamsen. De fikk også med seg egne hjelmer med bilde av ham, og et hefte med en sjekkliste over ting de kan undersøke hjemme.

– Jeg vet at vi har alt vi trenger hjemme, forteller Rebecca.

– Vi har apparat, slange og sånn som piper. Det er det man skal ha, avslutter hun.