Skandinavias største og mest innflytelsesrike animasjonsfestival er nå sparket i gang på Litteraturhuset og Fredrikstad kino. Festivalens æresgjest, danske Gunnar Wille, mottok i kveld den store æresprisen.

Helt fra han var liten har Gunnar Wille hatt en stor drøm om å kunne leve av å tegne. Han startet med å male, men en voksende interesse for illustrasjoner kom tidlig i 20-årene. Siden da har han jobbet som illustratør, designer, instruktør, lærer og forfatter, for å nevne noe.

Jobbet som lærer i 25 år

– Jeg har alltid visst at jeg skulle jobbe med tegning, forteller kunstneren som var med å starte opp animasjonsutdannelsen ved Den Danske Filmskole i København.

Han forteller at det på 60-tallet var dårlig med utdannelse innenfor dette området og det var noe han ønsket å endre på. På den nye utdannelsen jobbet han selv som lærer i 25 år.

Selvlært på alle områder

Wille er selvlært på alle fagområder, og legger ikke skjul på at han er stolt over arbeidet han hittil har fått til, som å blant annet ha utgitt 35 barnebøker. Under helgens festival er Wille hedersgjest og han vurderte aldri å si annet enn ja, takk.

– Jeg ser på det som en enorm ære, helt klart, smiler han stolt.

Fakta

Fredrikstad Animation Festival er Nordens største festival for animert film.

Holdes i år 10-13. november.

En faglig arena for animasjonsbransjen, og er også viktig for studenter og utdanningsinstitusjoner innenfor animasjon, grafisk design og digital medieproduksjon.

Festivalleder er Anders Narverud Moen.

På lørdag skal han holde et eget seminar hvor han ønsker å legge vekt på viktigheten i å finne sin egen stil. Han innrømmer at dette var noe han selv brukte lang tid på, men som igjen er en stil han er fornøyd med den dag i dag.

Wille mener at Fredrikstad Animation Festival er en stor og ekstremt betydningsfull festival for bransjen. Etter mange års jobb og erfaring ser han stort på å få ha egne illustrasjoner på veggene og å kunne kalle seg festivalens hedersgjest.