Denne helgen var det duket for Fredrikstad Animation Festival. Det er verdt å merke seg at det er den eldste og største animasjonsfestivalen i Skandinavia. Tusenvis av mennesker var innom Litteraturhuset og Fredrikstad kino for å se animasjonsfilmer, gå på forelesninger, workshops og mye mer.

Kjente aktører innenfor den internasjonale animasjonsbransjen gjestet Fredrikstad. Blant annet Jericca Cleland, Felix Massie og Lisa Fearnley. Bare for å nevne noen få.

Animasjon for familien

Lørdag var den store familiedagen, med aktiviteter og filmer for barn og voksne i alle aldre. De ti siste årene har E6 Østfold Medieverksted holdt drop-in animasjonsverksted for mennesker i alle aldre på Fredrikstadkino. Elever ved medieverkstedet og andre barn samarbeidet om å lage en liten animasjonsfilm. Den skal legges ut på Vimeo så fort den er ferdig.

– Det tar omtrent tre timer å lage denne kortfilmen på 20 sekunder, forteller Gitte Ous som er lærer og utdannet innen animasjon.

Eleven Bjørn Oskar Rød (10), syntes det var morsomt å være med på festivalen for første gang.

– Jeg startet først med animasjon siden mamma spurte om jeg ville prøve det. Nå synes jeg det er veldig morsomt, og jeg er glad for at mamma tok meg med på medieverkstedet, forteller hans mens han stadig går bort til vegganimasjonen for å flytte på figuren sin.

– Det tar litt tid, legger han raskt til og ler.

– Jeg begynte med animasjon rett etter sommeren, og jeg har allerede lært meg å animere på pc og håndtegnede animasjon, fortsetter han.

Økning fra i fjor

– Jeg er strålende fornøyd, sier den glade festivalsjefen, Anders Narverud Moen.

– Vi har hatt fulle saler på filmene vi har vist, og det er veldig gøy, fortsetter han.

Det er mye som skal organiseres, og han regnet med at omtrent 3500 mennesker var innom festivalen. Det er økning siden i fjor.

– Det er et helårsprosjekt. Og jeg har allerede begynt å tenke på hvordan vi skal gjøre det neste år, avslutter han.