– Det hele startet med at serveringsbransjen planla et arrangement for byen, og det samme gjorde Kirkens Bymisjon og Den norske kirke. Da de kom til oss i jubileumskomiteen med sine forslag var de så like, så vi foreslo at de skulle slå seg sammen og lage en kjempefest, forteller Irene Østbø i komiteen Fredrikstad 450 år.

Folkefest

Og nå blir det altså folkefest på Stortorvet 12. september. Temaet er «Langbord i verden – tidenes rekefest», og arrangementet blir til ved hjelp av 70 aktører som alle stiller med sin ekspertise.

– Ideen er at vi skal samle alle slags mennesker, og alle er velkomne. Vi skal ha brød fra hele verden til rekene, og på den måten knytter vi alle verdensdeler sammen, forteller Østbø.

– Det som er morsomt er at det er kirken og serveringsbransjen som sammen med næringsforeningen arrangerer dette. Det er aktører som kanskje ikke jobber mye sammen til vanlig, men som har samme verdigrunnlag, og som vil gjøre noe for byen, legger hun til.

Arrangementet er gratis, og arrangørene lover at det skal være nok mat til alle som blir med på festen. Sist det ble arrangert en lignende matfest i sentrum ble det anslått at det var omtrent 3000 mennesker med på rekelaget. I år håper de like mange tar turen.

– Det spiller ingen rolle om det blir fem eller 5000 mennesker som kommer, sier Rune Solberg som representerer serveringsbransjen på arrangementet.

– Vi skal lage fest uansett, og alle skal få mat.

Brød fra hele verden

Brødet står sentralt på festdagen. Det er en matrett alle har til felles, uansett hvor man kommer fra, og det har også en sentral rolle i religionen. Nå håper arrangørene at folk vil bidra med sin oppskrift.

– Vi vil at foreninger eller lag som vil bidra med brød skal melde ifra til oss. Vi vil ha alt av brød, enten det er fra India, Somalia eller Nord-Norge, sier Østbø.

– Og ikke bare det. Enkeltpersoner må gjerne ta med seg brød på selveste dagen, å dele med den man sitter ved siden av, legger Solberg til.

Møtet i sentrum

Sommeren 2013 var sist det ble arrangert rekebord i Fredrikstad, og da slo byen Guinness-rekorden for mest serverte reker på en gang. I år blir det ikke et nytt rekordforsøk, men en stor fest for hele Fredrikstad.

– Denne gangen er det møtet mellom folk som står i sentrum, forteller sentrumsleder Stine Ferguson.

– Vi vil at dette skal gjenspeile mangfoldet i Fredrikstad, og at det skal være en møteplass. Arrangementer er også en fin inngangsport til nye samarbeid mellom aktørene i fremtiden, legger Østbø til.

To timers rekelag

Festen sparkes i gang klokken 16.00 tirsdag 12. september. Da blir det langbord på torvet, og det vil serveres tilbehør til rekene fra ti forskjellige boder. Frem til 18.00 fylles det på med reker, og arrangørene oppfordrer alle til å ta turen.

– Denne tirsdagen er dagen du skal ta middagen ute, sier Østbø.

– En fin anledning til å invitere med seg kona ut, legger Tom Gottfredsen til, på vegne av serveringsbransjen og Lille mat og vinhus.

Etter rekefesten på Stortorvet 12. september vil det være muligheter for gratis jubileumskake og dessert i Gamlebyen fra 18:00-20:00, når Fredrikstad museum åpner sin helt nye tidsmaskin. Mer informasjon om dette kommer Fredrikstad 450 år tilbake til.

Disse bidrar til langbordet

Arrangører: Kirkens Bymisjon, Den norske kirke, Fredrikstad næringsforening og serveringsbransjen i Fredrikstad i samarbeid med Fredrikstad 450 år.

Arrangementet realiseres med hjelp og støtte fra: Fredriksstad blad, Tuberkuloseforeningen, Glemmen Videregående skole, Fjordfisk, Bama, Mills, Fasvo, Hansa Borg, Fredrikstad kommune, og over 30 restauranter og bedrifter i sentrum.