Viser frem Fredrikstads militærhistorie

Eks-oberst Dag Strømsæther viser frem gamle våpen i forbindelse med åpningen av Fredrikstads militærhistoriske-utstilling.

Eks-oberst Dag Strømsæther viser frem gamle våpen i forbindelse med åpningen av Fredrikstads militærhistoriske-utstilling. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Fredrikstads byjubileum forbigås ikke i stillhet. Det ble understreket da kanonsaluten ble avfyrt for å markere åpningen av Fredrikstads militærhistoriske utstilling.

DEL

På onsdag var det militærhistorisk dag i Gamlebyen, og medfølgende utstlilling åpnet på Tøihuset. Å lære om Fredrikstads militære historie hører byfeiringen til, sier primus motor Dag Strømsæther. Det er Forsvaret som står bak utstillingen, som åpnet med et brak onsdag ettermiddag. Åpningen sto storfint besøk fra Halden for, Fredriksten Artillerie Compagnie.

En viktig del av byhistorien

Hvilket byjublileum kunne foregå uten et dykk ned i Fredrikstads viktige militærhistorie? spør eks-oberst Dag Strømsæther. Det er stort sett han som har dratt i trådene hva gjelder den militærhistoriske utstillingen.

- Vi ønsker å eksponere Fredrikstad for forsvarets del av byens historie. Den er både viktig og satt dype spor, uten militæret hadde det ikke vært noen Gamleby! Forsvaret har vært med å prege byen på mange måter, sier han.

- Sivile og militære har aldri levd så tett på hverandre over så lang tid som i Gamlebyen siden, fortsetter han.

Strømsæther oppfordrer alle til å ta en tur innom utstillingen, som holder åpent ut lørdag.

- Kom og se, og få litt oversikt! Det er både spennende og nyttig, sier Gamlebyens siste kommandant.

Fredriksten Artillerie Compagnie fra Halden demonstrerte hvordan de gamle kanonene opereres.

Fredriksten Artillerie Compagnie fra Halden demonstrerte hvordan de gamle kanonene opereres. Foto:

En allsidig utstilling

Det er mye å bryne seg på hvis man tar turen innom utstillingen. På åpningsdagen var det utsilt både inne og ute. Forsvaret har satt opp utstillingen.

I lokalet er veggene prydet med plakater som beskriver byens historie i korte trekk fra den nordiske sjuårskrigen (1563-1570) til Østfold regiments nedleggelse i 2002, hvor all militær virksomhet ble avviklet.

På åpningsdagen ble historien gjennomgått av Strømsæther, og med litt hjelp viste han frem hvordan de forskjellige våpnene og utstyret ble håndtert.

Forsvaret stilte blant annet ut denne PCen fra 1975. Den var hypermoderne på den tid.

Forsvaret stilte blant annet ut denne PCen fra 1975. Den var hypermoderne på den tid. Foto:

Ellers innendørs er det flere militærske gjenstander som fanger øyet, for eksempel gamle vollgevær fra 1700-tallet og militærets første PC. Ute viste Eilif Rosnæs de moderne våpnene som forsvaret bruker i dag. Her var kontrasten stor fra hva utstillingen inneholdt.

Uniformer, gamle militære kjøretøy, telt og sykler fikk man også se.

Artikkeltags