Festivalen skal i all hovedsak være gratis for publikum, med unntak av to konserter.

– Idéen ble vel klekket for to år siden under den greske solen i Kardamili, men nå har vi endelig fått ut fingeren, sier festivalleder Bjarne S. Aaserød og Jimmy Olsen i Gamlebyen Festivaldrift.

Bruker måneoverskudd

Gratis inngang for publikum finansieres av Månefestivalens overskudd.

– Vi har budsjettert med omtrent 200.000 kroner. Det tar vi fra overskuddet til fjorårets Månefestival. Tanken er jo at disse pengene skal gå tilbake til kulturen i Gamlebyen, sier Olsen.

Magnolia Jazzband, Hot Club de Norvegé, Tricia Boutté trio med veteranene Jan Inge Melsæter og Ivar Andresen, Nane Früstuckl og Heli Puntsenberger fra Østerrike er blant noen av dem du kan oppleve under jazzhelgen i april. I tillegg lover festivalledelsen at det blir lokale jazzmusikere.

Regner med tusener

Planene er store, og Aaserød og Olsen føler seg sikre på at festivalen vil bli en stor suksess - også utenfor vollgravene.

– Vi er hellig overbevist om at dette vil trekke folk fra hele østlandet. Vi regner med noen tusen besøkende. Rammene for festivalen er helt unike her i Gamlebyen, fastslår Aaserød.

– Jeg tror nesten utfordringen blir å begrense festivalen til en hyggelig størrelse som kler Gamlebyen, skyter jazzmusiker Gunnar Johnsen inn.

At Vinterjazzfestivalen skal arrangeres i mars ser de ikke som et problem.

– Det er plass til begge festivalene. Vinterjazzfestivalen har en litt annen musikalsk profil, og dessuten tror jeg jazzelskere er fornøyde med å få to festivaler, fastslår Olsen.

Fargerik parade

I tillegg til konserter gjennom festivalhelgen skal det bli en parade i ekte New Orleans-stil. Fargerikt med paraplyer og perlekjeder. Fremst i paraden skal musikanter og «proffe paradegjengere» gå, men de håper publikum slenger seg med.

– Vi har tenkt å utfordre barnehager, skoler, lag og foreninger om å bli med i paraden - gjerne med fargerike klær og effekter, sier Aaserød.

Jazzferge fra Sarpsborg

Med dette nye festivaltilskuddet har Gamlebyen 12 festivaler i året. Det tror turistsjef Maya Nielsen at er svært positivt.

– Jo flere festivaler, desto mere folk - det ser vi helt klart. Nå har vi festivaler innen alt fra yoga og strikking til musikk.

Dersom alt går etter planen skal det også settes opp en egen jazzferge som går mellom «Pæddekummen» og Gamlebyen fredag og lørdag.

– Detaljene er ikke helt i boks enda, men det jobbes med å få det til, sier Nielsen.