Gå til sidens hovedinnhold

Fredrikke (16) samler Fredrikstad-ungdommene til klimastreik – sendes direkte på FBTV

Artikkelen er over 2 år gammel

Fredrikke Skahjem håper 300 ungdommer blir med i klimastreiken hun har tatt initiativ til i Fredrikstad på fredag. FBTV sender direkte klokka 12.

– Vi må gjøre noe med klimaendringene før det er for sent å snu, sier Fredrikke Skahjem (16).

– Jeg ønsker at flere skal bli mer miljøbevisste, og denne streiken er et bra tiltak for å få opp debatten. Jeg synes det tas for lite tak i miljøspørsmål.

Se sendingen på FBTV her (+)

Følger Greta

Den 16 år gamle Fredrikstad-jenta er engasjert i Natur og ungdom. Som mange andre har hun fulgt med på svenske Greta Thunbergs stille skolestreik for klimaet.

Da datoen 22. mars ble satt for en tilsvarende storstreik blant elever i Norge, bestemte Fredrikke seg for at hun ville stå for arrangementet her i byen.

Hun opprettet Facebook-gruppen Klimamarkering av ungdom, og torsdag morgen hadde nesten 270 sagt at de vil delta. Over 600 har trykket på «er interessert».

– Jeg er usikker på hvor mange vi blir, men jeg håper jo på 300, smiler Fredrikke, som er elev ved Glemmen videregående skole.

Fakta

Svenske Greta Thunberg (16) har engasjert seg i klimasaken.

Hun ble kjent i august 2018 da hun satt utenfor Riksdagen (tilsvarer det norske stortinget) i Stockholm med plakaten «Skolstrejk för klimatet».

Greta streiket hver skoledag frem til riksdagsvalget 9. september.

Etter dette har hun streiket hver fredag. Hun har også deltatt i demonstrasjoner i andre europeiske byer og fått mye oppmerksomhet i inn- og utland.

Tusenvis av ungdommer har Greta Thunberg som sitt forbilde.

Fredag 15. mars ble det anslått at 1,4 millioner ungdommer fra 123 land droppet skolen for å streike for klimaet.

Greta har talt i FN og i EU om klimasaken.

Hun er kåret til «Årets kvinne» av den svenske avisen Expressen.

Hun er også nominert til Nobels fredspris av SVs stortingsgruppe.

 

Får fravær

Streikemarkeringen i Fredrikstad starter på rådhuset i sentrum klokka 12. Det vil bli appeller og sang før deltagerne går i tog gjennom gågata og tilbake til rådhuset.

FBTV sender direkte.

– Jeg tror det blir flest elever fra videregående, men det kommer nok også noen fra ungdomsskolene. Før toget kan man lage plakater på biblioteket, forteller Fredrikke.

Å delta i streiken gir skoleelever fravær, noe som har blitt heftig diskutert i både sosiale medier, nasjonale medier og Fredriksstad Blad.

Skoleetaten i Fredrikstad har sendt ut et brev til alle ungdomsskolene i kommunen for å minne om at fraværsreglene gjelder. Den siste tiden har flere foreldre tatt til orde for at streikende ungdommer bør få støtte.

– Jeg synes det er utrolig dårlig at vi får fravær. Det er dårlig mot miljøet vårt og dårlig mot neste generasjon, fremholder Fredrikke.

– Ofrer utdanningen

– Streiken gjelder en sak som også skolene burde engasjert seg mer i. Dette er vår måte å si ifra på.

– Men kunne dere ikke lagt streiken til etter skoletid?

– Å ha markeringen i skoletiden gir den mer mening. Vi ofrer faktisk litt av utdanningen vår for å delta. Noe av hensikten er jo at vi skal risikere noe med å si ifra. Dette er en streik mot systemet som ikke gjør nok med miljøproblemet.

– Hvordan lever du selv miljøvennlig?

– Jeg kjøper så lite som mulig. Og det jeg kjøper, er som regel brukt, svarer Fredrikke.

– Jeg har faktisk fått hele familien til å gjøre det samme. Jeg reiser heller ikke så mye, og jeg prøver å unngå plast. Det viktigste for oss alle er at vi må kaste mindre, særlig når vi ser hvor mye søppel det er i havet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.