Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes.
Mary Beard er klassisist og professor ved Cambridge. Hun er også en offentlig stemme og programleder i BBC. Hun skriver om byens vekst, hvordan romerne så på seg selv og hvorfor de fortsatt er viktige.
Beard reflekterer over hvordan og hvorfor en liten landsby midt i Italia kunne vokse seg så mye større enn noen annen by i antikkens middelhavsområde, og til slutt herske over et så stort keiserrike.
Det er skrevet mye om Romerrikets privilegerte. De var forfattere av nesten all litteratur som er bevart fra oldtiden. Vi vet lite om det overveldende flertallet som ikke tilhørte eliten. Beard skriver om hvordan samfunnet var inndelt. Blant de som ikke kan regnes som elite var det forskjellige grader av privilegier, status og penger. Noen var svært fattige. Flertallet var bønder og småbrukere som bodde over hele riket.
I byene var det ekstrem fattigdom. Hun forteller om menn, kvinner om barn uten særlige ferdigheter, som måtte jobbe i vertshus, i sexindustrien, som bærere på havnene eller som byggearbeidere. Videre forteller hun om slavenes stilling.
Boken er på drøy 500 sider. Den er velskrevet og lettlest. Jeg anbefaler den til alle som er interessert i vår sivilisasjons historie.
Les tidligere bibliotektips: