Trønder-Avisa: STEINKJER: I flere år har det vært en debatt rundt det å stå fram som homofil fotballspiller. I sommer skrev blant annet en anonym Premier League-spiller et brev hvor han fortalte om komplikasjonene han har opplevd ved å være homofil i verdens mest populære idrett.

Fortsatt er det ingen aktive fotballspillere i den øverste engelske ligaen som har stått fram. Ei heller i norsk toppfotball.

Sto fram

En person som i vår kom ut av skapet, var 24 år gamle Jon Espen Austmo. I sommer fikk den unge mannen treneransvaret for samarbeidslaget Steinkjer/Sparbu G14, og på det første møtet med guttene valgte Austmo å fortelle om sin legning, samt presentere fotballens sju skeive bud som NFF lagde for et par år siden.

– Jeg brukte disse sju budene selv som et verktøy da jeg kom ut av skapet. Da publiserte jeg en tekst med de budskapene. Jeg valgte å stå fram fordi jeg kjente en trygghet på det selv, og jeg kjenner på det når jeg er trener og lærer hva jeg kan utgjøre selv. Jeg mener det er viktig å si hva slags type holdninger man skal ha i et lag, sier Jon Espen Austmo.

– Var farlig/ufarlig å stå fram til spillerne?

– Jeg har ikke merket noe. Det har gått veldig fint. Dette er en enda bedre generasjon enn min generasjon - det med tanke på holdninger og normalisering.

– Hvor opptatt er du av holdninger og det skape gode gutter?

– Jeg tror det er de som har gode holdninger som lykkes. Jeg er opptatt av å skape spillere som lykkes, samtidig som de skal ha en fin reise på veien. Gode holdninger er noe jeg setter høyt, sier Austmo.

Den unge treneren har virkelig satt spor hos spillerne og foreldrene på Steinkjer/Sparbu G14. Søndag spilte laget seriekamp mot Trond, og her ble Austmo overrasket før kampen. Spillerne kom ut på banen med regnbue-armbind for å vise sin støtte, og oppmannen bar et regnbueflagg inn på banen. I tillegg fikk Austmo en blomsterbukett av styreleder Gisle Almlid-Larsen, samt en rekke støttespillere bidro rundt kampen.

– Dette visste jeg ikke noe om. Jeg ble helt paff, sier Austmo.

Hyller holdningsarbeidet

Det var medtrener Kjetil Mollan som var initiativtaker til markeringen.

– Jon Espen har tatt laget med storm. Han har fokusert veldig på det med gode holdninger, nemlig at fotballen skal være for alle - det uansett hudfarge, religion og seksuell legning. Han har nulltoleranse knyttet til oppførsel som ikke er under det. Han har satt fokus på mangfoldet, og det ønsket vi å takke han for i dag, sier Kjetil Mollan.

Han legger så til:

– Det er greit at vi skal trene guttene til å bli gode fotballspillere, men det handler egentlig ikke om det. Alt handler om at vi skal ha gutter og ungdommer som utdanner seg til å bli fornuftige folk som kan komme inn i et godt miljø med gode holdninger - det er det det handler om. Vi som lag ønsker å sette fokus på at holdninger er det viktigste - for mest sannsynlig kommer ingen av disse spillerne til å spille for Real Madrid og Liverpool, sier Mollan.

Styreleder i SFK, Gisle Almlid-Larsen, synes det var et kjempebra tiltak fra 14-åringene.

– Vi er en klubb som har rom for alle. Likestilling og mangfold er noe vi har prioritert hardt i Steinkjer Fotballklubb. Vi synes tiltaket er kjempebra, og det er artig at man slår ring om en trener som har stått på, tatt valgene sine og står for dem. Det synes jeg er kjempebra, sier Gisle Almlid-Larsen.

Takker for støtten

Trener Austmo ble nesten rørt til tårer over markeringen.

– Dette gjorde godt. Det er tydelig at det er noen som har jobbet i kulissene her - både spillere og foreldre. De viste fram i dag hvem de er og hva de mener - og det synes jeg er viktig.

– Hvilke tanker gikk gjennom hodet da spillerne kom ut med flagg og armbånd før kampen?

– Det ramlet inn noen tanker på hva jeg har vært gjennom. Jeg hadde det ikke så lett i noen år, men nå er jeg her. Jeg er trener, er åpen om det og har en gjeng som støtter meg.

– Hvordan har du hatt det etter at du kom ut av skapet?

– Jeg har det veldig bra. Det har vært godt og befriende - samtidig veldig omfattende, sier Austmo.

24-åringen har som de aller fleste fått med seg debatten rundt det å stå fram som homofil i fotball. Austmo mener at det ikke er noe farlig å stå fram.

– Man må tørre å ta den kampen, men det er viktig at man ikke tar den alene. Det skal være klubb og hele laget sammen hvis en spiller skal stå fram. Hvis ikke vil den personen føle seg alene, og slik skal det ikke være i fotballen. Fotball handler om å være sammen - det uansett hvilken hudfarge, religion og seksuell legning du har, sier Austmo.

Sterk snuoperasjon

Søndagens treningskamp mot Trond ble målrik og spennende. Trond ledet 4-2 med ti minutter igjen, men en sterk sluttspurt førte til at Steinkjer/Sparbu vant 6-4.

– Dette var artig, sier treneren.

Før kampstart leverte han en solid analyse og plan til spillerne sine. Faktisk innebar Power Point-presentasjonen hele 30 bilder og videoer. Austmo legger nemlig ned mange timer for å gjøre guttene best mulig forberedt til en kamp.

– Skal også jeg få utvikling så må jeg legge lista for meg selv slik at jeg er klar hvis en større utfordring dukker opp en dag. Det er nok ikke mange 14-årslag som gjør dette, men hvis jeg en dag får en større utfordring så har jeg et grunnlag for hva som kreves å gjøre i forkant av en kamp, sier Jon Espen Austmo.