Fotballbloggen: - Per-Mathias har alle forutsetninger til å klare å gjenreise FFK

Prosjekt-Høgmo: Per-Mathias Høgmo presentert som FFK-trener fredag. (Foto: Geir A. Carlsson)

Prosjekt-Høgmo: Per-Mathias Høgmo presentert som FFK-trener fredag. (Foto: Geir A. Carlsson)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Spaltist

Det har trolig aldri skjedd tidligere at en trener har gått fra jobben som landslagssjef til 2. divisjon – og det er nok bare i Fredrikstad det kan skje. For drøyt ett år siden hadde han den aller mest eksklusive trenerjobben i Norge.
 

Jeg har sagt i lengre tid at FFK ikke har kompetanse nok på sport og for få ledere. Nå har FFK satt meg, og mange andre, i sjakk matt med denne ansettelsen. Per-Mathias Høgmo er den treneren i Norge som har mest utdannelse innenfor yrket. Han har i tillegg en doktorgrad i organisasjonsledelse. For å lykkes som trener i FFK så tror jeg det er viktigere å være en god leder enn at man er god på treningsfeltet. Nå tror jeg at FFK har fått i pose og sekk, men Per-Mathias sin aller største styrke er som leder.

Etter sesongen har FFK pratet om at nå skal de siste spøkelsene ut, og at klubben skal bygge en sterk kultur. Da går det ikke å ansette en bedre mann enn Høgmo. Det må også være det som trigger Per-Mathias til å ta denne jobben. Jeg tror ikke at han hadde tatt FFK hvis laget hadde vunnet mot Notodden i kvalifiseringen. Han ser at FFK ikke kan komme lenger ned, og at han nå får starte med blanke ark og skreddersy en organisasjon rundt sport og bygge en klubbkultur. Det er også riktig å begynne på toppen. Hver enkelt bedrift som skal sette en organisasjon og kultur starter på toppen med å ansette en kompetent nok øverste leder. Det har FFK gjort. Jeg har vært veldig kritisk til at FFK har blitt trenerstyrt altfor ofte i det siste, men det finnes ikke noen regel uten unntak. I dette fallet snakker vi om et unntak, at klubben blir trenerstyrt under Høgmos ledelse er faktisk helt greit.

Høgmo ser garantert en langsiktighet i dette og OBOS-ligaen 2019 er ikke noe endelig mål for han. Etter hvert så tror jeg ikke vi får se Per Mathias på feltet hver dag hvis dette prosjektet lykkes. Da er det sannsynlig med en mer overbærende rolle med et større team rundt seg, der han har trenere under seg som tar seg av det daglige arbeidet på feltet, samtidig som han trekker de store linjene. For å få muligheten å bygge det teamet og totale kompetansen på sport så må Per-Mathias igjennom noen hvetebrødsdager, der han må gjøre en større jobb på feltet og rundt laget enn i sine siste jobber. Det er også det som gjør at jeg har veldig tro på dette prosjektet. Dette er ingen «walk in the park» med kaffe og wienerbrød, her kreves det en enorm jobb og den har han sagt seg villig til å ta.

Mange lurer nok på hvordan hans motivasjon er å gå fra Wembley til Nissekollen kunstgress mot Nardo, og det er et betimelig spørsmål. Men her er jeg sikker på at sulten etter å lykkes er så stor at det å stå en lørdag ettermiddag foran 154 tilskuere bare blir en parentes i det store bildet. Jeg er sikker til tross for meritter og bakgrunn at vi får en motivert trener på tredje nivå.
 

Finnes det ikke noen spørsmålstegn? Selvsagt. Garantier finnes ikke i fotball og heller ikke denne gangen. Erik A. Pedersen sa noe fornuftig på folkemøtet. Hvis FFK fortsetter å bli i 2. divisjon vil både troen og pengene bli mindre for hver sesong. Hvis ikke FFK får direkte suksess med en så meritert trener så kan fort byen bli utålmodig. En annen ting blir spillerrekruttering. Det er en mannsalder siden Høgmo var på dette nivået og det vil være urealistisk å tro at han skal ha oversikt på spillere som trengs til nivå 3. Her trenger han folk med seg som er oppdatert på dette. Samtidig skal det sies at få om noen har et større nettverk enn Høgmo.
En annen ting som er ekstremt viktig når laget har ramlet ned på detten nivået er næringslivets bidrag og muligheten til å skape et sterkt grunnfundament. Her er Per- Mathias unik og en person som kan trekke til seg og få et samlet næringsliv som står bak klubben. Høgmo vil betale sin egen lønn og mer dertil med de merinntekter han kommer til å skape

Hvordan vil FFK agere ute på banen med Høgmo i sjefsstolen? Per Mathias er en som følger med på endringene i den internasjonale fotballen. Men til tross for at det er en trend å spille 3-4-3 og 3-5-2 hos mange lag, er jeg helt sikker på at vi kommer til å få se et FFK i en 4-4-2 eller 4-2-3-1 formasjon. Det som avhenger av formasjonsvalget er hvor gode spisser laget klarer å få tak i. Høgmo er dyktig på defensiv organisering med en stram struktur. Det er slikt han bygd suksessen i Tromsø og Djurgården. Det som ble hans fall med norske landslaget var at de prøvde nok å bli for spillende og det var ikke mulig med så svakt material. Den dreiningen han hadde med landslaget kommer han dog å få nytte av hos FFK. Her vil FFK bli styrende i samtlige kamper og da blir det viktig å bygge videre på den angrepsstrukturen som han startet med hos landslaget.

Jeg registrerer at mange stirrer seg blind på Høgmos siste opptreden som landslagssjef. Da ber jeg dem samme se hva som skjedd med Åge Hareide. Han mislyktes med Norge, gikk til Malmö FF i Allsvenskan, tok gull og førte dem til Champions League. Nettopp så tok han Danmark til VM også. Som klubbtrener har Høgmo formidable resultater med Tromsø og Djurgården. Siden skal det også legges til at Norge var kun 12 minutter fra å kvalifisere seg direkte til EM, da Italia kvitterte til 1–1. Marginene er rimelig små, men slik er det i fotballen
 

Klubben og styret med Joacim Heier og Jostein Lunde i spissen skal fremheves for denne jobben. Dette var faktisk en ansettelse jeg ikke trodde var mulig å få til. Jeg føler allerede en optimistisk vind med tanke på fremtiden.
Denne gang gikk de også ut bredere i kartleggingen og involverte Tore Pedersen og Harry Hansen, to herrer med lang erfaring fra toppfotballen. Et smart grep som også viser en ydmykhet jeg tidligere har savnet. Jeg mistenker at Høgmos gode venn Harry Hansen har vært en sterkt bidragende årsak i denne prosessen.

Knut Torbjørn Eggen tok FFK fra fotballens bakgård til eliteserien og cupgull. Er det en annen person som kan gjøre det så er det Per-Mathias Høgmo. Han har alle de egenskaper som kreves for det.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags