Her er de 10 beste FFK-importene

Joacim Jonsson har rangert de 10 beste FFK-importene i denne utgaven av fotballbloggen.
Av
Publisert
DEL

Det har vært mange gode utenlandske spillere i FFK på 2000-tallet. Jeg lister her opp de jeg mener er de ti spillerne som hatt mest betydning for klubben, og prestert best i sin periode her. En spiller som Daniel Wass er nok den som hatt best karrière etter tiden i FFK, men han spilte bare noen kamper for klubben og er derfor ikke rangert.

1. Raio Piiroja

Spilte for FFK i perioden: 2004–2011

Kamper/Scoringer: 159/12

Posisjon: Midtstopper

Nasjonalitet: Estland

Ingen over, ingen ved siden. Raio var en bauta for FFK i en årrekke og uten tvil den utenlandske spiller som satt de dypeste sporene i byen. Han var svært sentral og scoret da FFK vant NM 2006. Var stor i redningsaksjonen 2004, sentral i sølvlaget 2008 og en viktig brikke ved opprykket 2010. Raio var mister 100 % både på trening og i kamp, og han var elsket av supporterne. Raio ble i 2011 kjøpt av Vitesse i overgangsvinduets aller siste minutt. Han spilte også en sesong i Kinesisk fotball. På fritiden var Raio en ivrig fisker og etter hvert kjente han til hver eneste lille krik og krok i Fredrikstad der det fantes fisk. Når han flyttet hjem til Estland så kjøpte han to fiskeskøyter og livnærer seg nå for tiden som fisker.

Spilte hele 114 landskamper for sitt Estland og er en legende i hjemlandet.

2. Markus Ringberg

Spilte for FFK i perioden: 2002–2005

Kamper/Scoringer: 102/76

Posisjon: Spiss

Nasjonalitet: Svensk

Ringberg kom fra Mjällby som et relativt ubeskrevet blad for FFKs supportere foran 2002-sesongen, men spilte seg raskt rakt inn i deres hjerter. 76 mål på 102 kamper er en helt vanvittig statistikk og Ringberg er selve symbolet på oppturen, som startet da Knut Torbjørn Eggen kom i 2002. Markus var lagets desidert viktigste spiller i opprykkssesongene 2002 og 2003. Han var ikke rask, men hadde en ekstrem forståelse for spillet og var en god avslutter. Fikk aldri den avslutningen på FFK-perioden som han ønsket og ble nok litt mot sin egen vilje solgt til HamKam 2005, den sesongen Drillo trente FFK. Markus hadde sine beste år i karrièren under tiden i FFK. Han tok også byen til sitt hjerte og bor fortsatt i Fredrikstad.

3. Patrik Gerrbrand

Spilte for FFK i perioden: 2006–2009

Kamper/Scoringer: 58/1

Posisjon: Midtstopper

Nasjonalitet: Svensk

Gerrbrand var nok litt undervurdert blant supporterne. Ble hentet fra Leicester foran høstsesongen 2006. 2007 og 2008 var Gerrbrand kanskje Eliteseriens aller beste stopper og det var han som bandt sammen forsvaret hos FFK. Dessverre var han mye skadet i den turbulente 2009 sesongen og avslutningen på FFK-karrièren ble nok ikke som forventet. Foran høstsesongen 2009 flyttet Patrik til Stockholm og sitt kjære Hammarby. Han var dessverre meget skadeforfulgt i hovedstadsklubben og sluttet på toppnivå allerede som 30-åring.

Patrik har etter det sadlet om til fotballtrener og trener nå og er sportssjef i Boo FF i divisjon 2. Gerrbrands eneste FFK scoring kom borte i 1–1 kampen mot HamKam på Briskeby.

4. Celso Borges

Spilte for FFK i perioden: 2009–2011

Kamper/Scoringer: 76/29

Posisjon: Sentral midtbane/Spiss

Nasjonalitet: Costaricansk

Borges kom til klubben rett etter sølvsesongen og var en tydelig markering på at FFK ønsket å ta neste steg. Celso var allerede stjerne i hjemlandet og ble blant annet omtalt som den nye Michael Ballack av daværende FFK-direktør Tor-Kristian Karlsen. En fantastisk spiller med god karakter som var helt sentral i opprykket 2010, han hadde også en god sesong 2011. Dessverre fikk vi aldri se det beste av costaricaneren i FFK, men det var ikke vanskelig å se at dette var en spiller som hadde noe ekstra. Etter 2011-sesongen dro Celso videre til AIK og etter VM-suksessen i 2014 havnet han i spanske Deportivo La Coruna, en klubb han fortsatt spiller i. AIK hadde ikke fulgt Borges over tid før de hentet han, men sportssjefen Bjørn Wesstrøm var på familiebesøk i Oslo og bestemte seg for å dra til Fredrikstad for å se kamp. Kampen var FFK-Brann. FFK vant 4-2, Borges scoret 3 mål og assisterte lagets fjerde til Mads Hansen. Wesstrøm ble forelsket og Borges havnet i AIK etter sesongen. Et steg som var perfekt for Borges.

5. Rami Shaaban

Spilte for FFK i perioden: 2006–2007

Kamper/Scoringer: 43/0

Posisjon: Keeper

Nasjonalitet: Svensk

Smått sensasjonelt sikret seg FFK Rami Shaaban foran 2006 sesongen. Den svenske keeperen med kamper for Arsenal i Premier League var en stor overgang og et sterkt signal fra FFK. Shaaban representerte Sverige i VM 2006 under FFK-perioden. Han var med og vant NM 2006 og var en nøkkelspiller under sine sesonger i Fredrikstad.

Ble før 2008-sesongen solgt til Hammarby. Det var en overgang som fikk mye spalteplass i svensk media. Han ble på den tiden en av tidenes dyreste overganger til en Allsvensk klubb. Shaaban kostet med overgangssum (4mnok), lønn og sign-on fee rundt 18 millioner. Med fasit i hånd så er det ikke tvil om at Shaaban er mest fornøyd med den. Han spilte kun 26 kamper i en 5-års periode, det grunnet mange skader. Med andre ord så kostet den karismatiske svensken som fortsatt har et stort FFK-hjerte 700.000 per kamp for hovedstadsklubben.

6. Wallace F. Periera

Spilte for FFK i perioden: 2008–2010

Kamper/Scoringer: 63/9

Posisjon: Venstreback

Nasjonalitet: Brasiliansk

Wallace ble hentet fra FC Sheriff i Moldova foran sølvsesongen 2008 og ble en publikumsfavoritt på Stadion. Det gikk et sus gjennom publikum da FFK fikk frispark i nærheten av motstandernes mål. Wallace dødballfot var beryktet i norsk fotball. Sesongen 2008 var han ligaens beste venstreback, men var deretter dessverre mye skadd under FFK-perioden. Ble solgt til Gent 2010, har etter det spilt i både ukrainsk og gresk liga. Spiller nå for kypriotiske AEL Limassol. Høsten 2008 ønsket FC Köln med daværende trener Christoph Daum å hente Wallace for tosifret antall millioner, men når de skulle se han for siste gang fikk han en strekk som holdt han borte fra fotballen i flere måneder.

7. Cristian Gamboa

Spilte for FFK i perioden: 2010–2011

Kamper/Scoringer: 27/1

Posisjon: Høyre back

Nasjonalitet: Costaricansk

En spinkel herremann ved navn Cristian Gamboa ble hentet foran høstsesongen 2010 og debuterte med scoring mot Strømmen på bortebane. Det ble også hans eneste mål i norsk fotball. Den lille costaricaneren med den enorme hurtigheten og aggressive spillestilen spilte seg fort inn i supporternes hjerter, g var med på å ta opp FFK fra OBOS-ligaen. Han var blid som en sol og raskt et midtpunkt i FFK-garderoben.

Han ble kun i FFK en sesong før han ble hentet av FC København. FCK forelsket seg i Gamboa da han nærmest parkerte Jamaicanske Luton Shelton i 16. mai kampen 2011, en kamp FFK der FFK slo Vålerenga 3–1 på et sprengfullt Fredrikstad Stadion. Shelton var da kjent som Eliteseriens aller raskeste spiller. Gamboa har siden spilt for Rosenborg, West Bromwich og Celtic. Gamboa var likt Celso en del av Costa Ricas braksuksess i VM 2014.

8. Kasey Wehrman

Spilte for FFK i perioden: 2007–2009

Kamper/Scoringer: 46/4

Posisjon: Sentral Midtbane

Nasjonalitet: Australsk

Kom sommeren 2007 og spilte seg inn i hjertene til FFK-publikummet den høsten med et oppofrende spill. Kasey ble sjefen på midtbanen som klubben hadde savnet. Startet også 2008 sesongen meget bra, men ble skadd og spilte ikke under høsten. Hans siste sesong i klubben ble dessverre en trist historie med mye bråk rundt ny kontrakt. Når Tom Nordlie kom høsten 2009 meldte Wehrman overgang til Lyn.

Han flyttet senere til Australia der han både spilte og trente på toppnivå. Har nå flyttet tilbake til Norge og ønsker livnære seg som trener. Hardhausen har vært assistent for FFKs divisjonskollega Strømmen og jobbet som hovedtrener for Ørn-Horten.

9. Bora Zivkovic

Spilte for FFK i perioden: 2004-2011

Kamper/Scoringer: 45/2

Posisjon: Midtstopper

Nasjonalitet: Dansk

Danskserberen kom til FFK sommeren 2004 var i kanskje den viktigste brikken under den sensasjonelle redningsoperasjonen den høsten. Var en leder i de bakre rekker og hadde en ro med ballen som var enorm. Var også kaptein under en kortere periode. Dro tilabke til dansk fotball og Vejle foran høstsesongen 2006.

Bora var typisk dansk. «Laid back» i stilen og tok gjerne en sigarett på tribunen etter kamp. Har gjennomgått en stor hjerteoperasjon, men er nå tilbake innen fotballen som trener.

10. Everton S. Da Costa

Spilte for FFK i perioden: 2008–2009

Kamper/Scoringer: 39/6

Posisjon: Spiss

Nasjonalitet: Brasiliansk

Brasilianeren kom høsten 2008 som erstatter for Tarik som ble solgt til Heerenveen. Hadde vi tatt ut listen ut fra talent ville Everton toppet den. Jeg har sjelden vært borte i et større balltalent enn han. Ferdighetsmessig var han magisk og da vi spilte 4 mot 4 på trening kunne han stå og holde på ballen akkurat så lenge som han selv ønsket. Han hadde i tillegg en enorm fysikk. Everton var dog dessverre aldri veldig opptatt av å score mål. Han er vel den eneste spissen som blitt elsket av sine supportere uten å score mål. Han dro tilbake til Brasil og vant Copa Libertadores (Sør-Amerikas motsvarighet til Champions League). Everton spilte også i finalene, noe som er en enorm prestasjon.

Everton fikk en hjerteinfarkt som 28-åring i 2014, og måtte legge opp som fotballspiller. Han har etter det gått flere trenerkurs og ønsker livnære seg som trener fremover.

Kostholdet til Everton var begrenset. Før han gikk ut og spilte kamper så kastet han som oftest i seg et par muffins.

Artikkeltags