Fotballbloggen: Tre lag skiller seg ut - forhåpentligvis unngår FFK alle tre

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

SpaltistDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.– Det aller viktigste for FFK nå er det neste overgangsvinduet. Det sa Per-Mathias Høgmo etter KFUM-kampene i høst. Det er vanskelig å være uenig med Høgmo, men jeg mener det er en ting som nesten er minst like viktig:

Divisjonsoppsettet. Lørdag, i forbindelse med cupfinaleseminaret, får vi resultatet. Hvilke lag havner i avdeling 1 og avdeling 2.

Det er vanskelig å vite hvordan Norges fotballforbund (NFF) tenker, men normalt vil vestlandslagene komme i en pulje. Det betyr at trolig Egersund, Bryne, Florø, Arendal og kanskje Åsane kommer i samme avdeling.

Det blir uten tvil «dødens gruppe». Normalt slipper FFK denne, og da er opprykket til OBOS-ligaen 2019 rullet ut på rød løper. Hvis NFF tenker litt annerledes og splitter vestlandslagene, vil det bety helt andre premisser for FFK. Da vil det trolig bety knallhard kamp for FFK, og konkurranse med flere klubber som har de samme økonomiske premissene som dem selv. Klubbens historie den siste sesongen mot gode motstandere er heller ikke veldig lystig.

Dette er klubbene FFK for alt i verden ikke må havne sammen med:

Arendal

Steinar Pedersen, mannen som lenge sto øverst på FFKs trenerliste, før Per-Mathias Høgmo ble ansatt, skal løfte Arendal til Obos 2019. Han ble hentet midt i foregående sesong, da tidligere FFK-spiller Mattias Andersson fikk sparken. Pedersen har vært med på dette tidligere, da han tok opp Jerv fra 2. divisjon og etablerte dem i toppen av OBOS-ligaen. Han har svært god kontroll på spillermarkedet og når vi vet at det finnes en stor lommebok i Arendal, er det all grunn til å frykte dem. De har allerede hentet meget gode Mads Nørby Madsen fra Egersund. For meg er Arendal den største favoritten til opprykk kommende sesong. Dette er et lag FFK bør unngå.

Egersund

Egersund er kanskje ikke et lag som så mange har hørt så mye om, og frykter. Jeg mener at Rogalands-klubben, etter Arendal, er den aller verste motstanderen FFK kan havne i avdeling med.

Klubben er relativt kapitalsterk og har resignert flere av nøkkelspillerne fra i fjor. De har i tillegg hentet storscorer Markus Naglestad fra divisjonskonkurrenten Hødd. Laget har en voldsom offensiv slagkraft den kommende sesongen og er en av de store favorittene.

Bryne

Tidligere FFK-trener Jan Halvor Halvorsen er Brynes nye trener. Mange FFK-tilhengere tenker at det ikke er så farlig, med tanke på fiaskoen Halvorsen hadde i Plankebyen. Men man skal være klar over at Halvorsen har rykket opp med både Notodden og Bodø/Glimt. I tillegg er han en trener som aldri hadde tatt på seg et slikt oppdrag uten tunge investorer i ryggen. Vi husker vel femmillioners-garantien han fikk i FFK? Bryne må riktignok stable mer eller mindre et helt nytt lag på banen, og de hadde i tillegg en svak sesong i 2018. Men det er penger på Jæren, spesielt etter at de har  fått sin andel av Erling Braut Håland-salget fra Molde til Salzburg. Jeg tørr ikke å regne bort Bryne den kommende sesongen.

Disse «storklubbene» bør FFK ikke frykte, de har et større navn enn kvalitet ute på banen:

Florø

Florø har vært et eventyr i norsk fotball, men nå når trener Terje Rognsø valgte å takke for seg er jeg redd for at det eventyret er over. Rognsø er en legende i Florø. Først trente han 91-kullet i klubben i hele deres ungdomsperiode, siden tok han over Florø i 2010, og med en stamme av hans -91 kull klarte han å ta dem til OBOS-ligaen, nærmest naturstridig. 2018 var det dog stopp og neste år er Florø på den plass i næringskjeden der de hører hjemme.

Laget mister sine beste spillere, og er ingenting å frykte for FFK. Det vil overraske meg stort om Florø kjemper i den absolutte toppen kommende sesong

Levanger

FFK har ingenting å frykte hvis kommer i avdeling med nedrykkede Levanger. Klubben tok rekordlave 15 poeng i årets Obosliga, og rykket ned med et smell.

De mister sine beste spillere og økonomien er elendig. Laget vil ikke kunne forsterke seg noe spesielt. Daglig leder og trener er oppsagt og det er et eneste stort kaos i klubben. Levanger må bygge seg opp fra bunn igjen, og det vil ta tid.

Hødd

Hødd mistet kvalifiseringsplassen denne sesongen, med knappest mulig margin til KFUM. Møre og Romsdalsklubben er en av 2. divisjons største og har en sterk kultur. Et lag som garantert vil være tippet i toppen og som helt sikkert mange håper at FFK skal unngå.

Jeg er av motsatt oppfatning. Hødd har mistet storscorer Markus Naglestad til Egersund og er blottet for angrepsspillere. I tillegg løper de stor risiko for å miste ytterligere et par nøkkelspillere. Da vi også vet at klubben må kutte flere millioner i budsjettet, tror jeg Hødd blir en skuffelse i 2019.

Alta

Var lenge med i toppen i år og har vært en klubb som pendlet mellom OBOS-ligaen og 2. divisjon. Men glem Alta i 2019. Laget har mistet halve stallen og trener Bård Flovik har forlatt skuta. Økonomien er begrenset og det er ikke enkelt å få spillere å flytte til Alta.

Åsane

Et lag det er nesten umulig å si noe om og kanskje hardt å plassere i en slik kategori, er Åsane. Mons Ivar Mjeldes gjeng hadde ambisjoner å kjempe om en kvalifiseringsplass til Eliteserien. Isteden ble det kvalifisering til Post Nord og fullstendig mageplask mot KFUM i kvalifiseringskampene. Per nå har klubben verken trenere eller spillere på kontrakt og alt er veldig usikkert. Klubben er helt avhengig av å få inn eksterne investorer. Det blir blir vanskelig for dem å rykke opp på første forsøk.

Lagene fra Oslo og omegn, Grorud, Asker, Bærum og Kjelsås vil trolig være på øvre halvdel. Men at de skal blande seg inn i opprykksstriden er urealistisk.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken