Gå til sidens hovedinnhold

Fotballbloggen: Bruk Rekdal-pengene på utviklingsavdelingen!

Artikkelen er over 2 år gammel
For abonnenter

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Thomas Rekdal vil bli den andre klubbutviklede spilleren som gir FFK avkastning. Riktignok langt unna de 25 millionene man fikk for Tarik Elyounoussi – penger som da ble fordelt på de to moderklubbene Nylende og Trosvik, samt investorer og klubb.

FFK var ikke i nærheten av å stå igjen med 25 millioner den gangen heller, men en pen slump ble det for en klubb som var helt i toppen av norsk fotball. Den gang gikk alle pengene til å tette svarte hull og til videre satsing på A-laget. Null kroner ble spyttet tilbake til ungdomssatsingen – stedet Tarik kom fra og ble utviklet i. Selvfølgelig var det dette en helt fullstendig gal prioritering.

Denne gangen handler det om et betydelig lavere beløp, og jeg tror ikke FFK bikker millionen. Det vil trolig bli fremforhandlet en lavere sum, mot en videresalgsklausul, noe som i så fall vil være en klok og fremadrettet beslutning av klubben.

 

Jeg har ett ønske eller rettere sagt to, om hvordan Rekdal-pengene bør fordeles.

Skogstrand IL som Thomas spilte i ungdomsårene før han gikk til FFK bør få sin del av kaka. I bysamarbeidsavtalen er det en videresalgsklausul på 10 % som utløses hvis spilleren blir solgt fra FFK. I dette tilfellet blir ikke Thomas solgt, men han går som Bosman. FFK mottar dermed kun en utdanningskompensasjon, men dersom FFK mener noe med et bysamarbeid som i det siste har vært flittig diskutert, så gir FFK bort 10 prosent til Skogstrand. Dette ser jeg egentlig på som en selvfølgelighet. Et bysamarbeid som må bli sterkere og videreutviklet de neste årene.

Mitt andre og det største og viktigste ønsket, er at en prosentsats av hva denne overgang gir, spyttes tilbake til egen ungdomsavdeling og økt satsing der. FFK flagger at ungdomssatsingen betyr mye og at den skal prioriteres. Det er i beste fall en hvit løgn. Ungdomsarbeidet har i stor grad levd sitt eget liv de siste årene og klubbens ungdomslag har nærmest vært en klubb i klubben. Retningslinjer og oppfølgingen av lag og trenere har nærmest vært fraværende. Det går selvsagt ikke over tid, for en klubb som til stadighet uttaler hvor viktig klubbens unge spillere er. Jeg er glad for at man har fått inn Aleksander Olsen som fagansvarlig og en ytterligere ressurs, men avdelingen skriker etter mer. Spesielt en utviklingsansvarlig som blant annet jobber med akademiklassifiseringen. I tillegg en som jobber med rekruttering av ungdomsspillere, røde tråder og generelt en avdeling som går i trå med klubbens politikk. FFK får nå noen kroner som kan brukes for å muliggjøre en slik satsing.

I samme moment kan fastslå en prosentsats som automatisk går tilbake til ungdomsarbeidet, når klubbens egen produkter selges. FFK har nå sjansen til å vise at ungdomssatsingen betyr noe. Så får vi samtidig håpe at klubben har lært av dårlige prioriteringer som har blitt gjort tidligere.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.