Det norske eventyret startet på Lervik

STORKOSER SEG: Ungguttene fra Kauma Sportsklubb fra Malawi storkoser seg på Lervik om dagen. ALLE Foto: Christine Heim

STORKOSER SEG: Ungguttene fra Kauma Sportsklubb fra Malawi storkoser seg på Lervik om dagen. ALLE Foto: Christine Heim

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Disse 15 fotballspillerne fra Malawi har på Lervik fått et avbrekk fra en tøff hverdag. – Valget om hvem som skulle få reise er noe av det vanskeligste jeg har gjort, innrømmer leder Francis Songo (45).

DEL

Guttene fra det fattige afrikanske laget har denne uken vært innlosjert på Lerviks IFs flotte klubbhus. De har tre ganger daglig boltret seg på kunstgresset – et underlag de aldri hadde hatt under føttene tidligere.

Fikk nytt draktsett

Mandag kunne de stolte guttene også ikle seg nytt draktsett og fotballstøvler sponset av Hummel og Torshov Sport, noe de satte umåtelig pris på. Søndag starter deres store eventyr – deltagelse i Norway Cup.

  • Les også:

– For disse guttene er det unektelig veldig spesielt å få komme til Norge. Mange av dem har knapt vært utenfor sin egen landsby, så inntrykkene er mange, sier Per Lebesby som er med i en komité i Lervik IF som legger forholdene til rette for troppen. Den lokale KrF-politikeren har besøkt Malawi flere ganger – et land med en barnedødelighet på ti prosent.

Bedre forberedt

– De klarer heldigvis å finne gleden i fotballen, og de er utvilsomt teknisk anlagt. I fjor tok laget som representerte dem seg til B-sluttspillet, men visstnok skal de være enda bedre forberedt denne gangen, sier Lebesby. Fredag ettermiddag fikk de en test mot et sammensatt lag fra Lervik og Selbak på Fredrikstad Stadion. Guttenes aller første kinobesøk ble også realisert.

– Selv om Malawi er et rolig land, så er det stor fattigdom. Som et eksempel benytter 1000 personer seg av en bru i byen som tak over hodet, så kontrastene til Norge er enorme, fortsetter Lebesby.

Slik startet engasjementet

Bakgrunnen for dette fotballsamarbeidet var at Fredrikstad-kvinnen Anita Lindberg begynte å arbeide ved den norske ambassaden i Lilongwe – Malawis hovedstad. Ektemannen Pål Christian Olsen engasjerte seg så i klubben Kauma som ligger i utkanten av millionbyen. Torsdag var guttene på besøk hos ekteparet.

Leder Francis Songo (45) er sjef for troppen som også inneholder to trenere. Han var i sju år en stjerne på det malawiske landslaget, samt hadde en gjestevisitt i norske Strindheim da de spilte i eliteserien i 1995.

Hjerteskjærende stund

Han forteller om en nærmest hjerteskjærende stund da han skulle plukke ut de 15 spillerne som skulle få reise.

– Det var vondt å se ansiktene til de som måtte bli hjemme. Det er hundrevis som misunner dem denne opplevelsen, så nå er jeg veldig spent på hvordan de vil gjøre det under Norway Cup. De spiller sin første kamp mot Manglerud/Star søndag, så med fredagens kamp på Stadion blir det trolig åtte kamper, opplyser han. Songo håper at han neste år kan ta med seg sitt profesjonelle seniorlag til Norge, hvor de vil komme en forespørsel til FFK om en oppkjøringskamp til seriespillet hjemme i Malawi.

Stor gjestefrihet

Hans trenerkollega Pechalo (40) er takknemlig for den gjestfriheten laget er blitt vist i Norge.

– Det blir mange inntrykk på kort tid, men det alle synes er spesielt er hvor stille det er. Se på de flotte omgivelsene som er her, men vi ser nesten aldri mennesker, sier han med et bredt smil.

Per Lebesby forteller at det er den Norske Ambassaden som finansierer store deler av turen for fotballtroppen fra Malawi.

– Vi har også en rekke lokal sponsorer som gjør dette mulig, og vi er takknemlig for at Coop Manstad bidrar med mat til guttene. Normalt sett består hovedparten av deres mat av mais, men her har de også blitt introdusert for norsk mat. Det virker som de liker det, sier Lebesby. Han blir av de malawiske lederne spurt om det er noe spesielt de bør teste ut i matveien under oppholdet.

– Makrell i tomat? Det gleder vi oss til å prøve, sier de lattermilde.

PS: Fredag klokken 18.00 spiller Kauma Sportsklubb treningskamp på Fredrikstad Stadion mot et sammensatt lag fra Lervik og Selbak.

Artikkeltags