– Nå kan fotballfamilien i Østfold vise at de mener alvor

Nedtur: Det har blåst rundt kvinnelandslaget i fotball den siste tiden. EM-fiasko ble etterfulgt av at stjernespiller Ada Hegerberg takket nei til videre landslagsspill. Fredag spiller A-landslaget VM-kval på Fredrikstad Stadion.

Nedtur: Det har blåst rundt kvinnelandslaget i fotball den siste tiden. EM-fiasko ble etterfulgt av at stjernespiller Ada Hegerberg takket nei til videre landslagsspill. Fredag spiller A-landslaget VM-kval på Fredrikstad Stadion. Foto:

- Mange har etterlyst større engasjement og respekt for fotballjentene våre. Nå kan fotballfamilien i Østfold vise at de mener alvor.

DEL

Det mener daglig leder i Østfold Fotballkrets, Øyvind Strøm. Fredag starter Norges fotballandslag for kvinner gjenreisningen etter sommerens fiasko i EM.

Starter på Stadion

Nord-Irland står på motsatt banehalvdel i den første VM-kval-kampen – et oppgjør som spilles på Fredrikstad Stadion. Tirsdag venter Slovakia på Sarpsborg stadion.

– I kjølvannet av sommerens EM-sluttspill har det rast en debatt om jentenes kår i norsk fotball. Selvfølgelig en berettiget debatt. Mange har ropt høyt etter større engasjement, mer ansvar, mer ressurser, mer likeverd mellom gutter og jenter. Nå kan vi ta en første skritt her i Østfold ved å vise støtte og at vi bryr oss om et landslag som tross alt skaper resultater, sier Strøm.

– Møt opp, vis din støtte

Han oppfordrer folk til å møte opp og vise sin støtte til fotballjentene.

– Veldig mange, både profilerte fotballpersoner og store deler av norsk fotballs grasrotbevegelse hadde sterke meninger i etterkant av EM. Det var på mange måter tid for selvransakelse og erkjennelse. Også her i Østfold var det mange som hevet røsten og etterlyste et betydelig sterkere jenteengasjement, sier Strøm.

Fredriksstad Blad har flere ganger satt søkelyset på jentefotballen i distriktet.

– Vi har kommet oss ut av den verste gjørma, men antallet er fortsatt alarmerende lavt, sa Øyvind Strøm til FB for et drøyt år siden.

Da var det registrert 3.330 fotballspillende jenter i Østfold. I dag utgjør jenteaktiviteten i Østfold Fotballkrets om lag 20 prosent av den totale aktiviteten. For bare noen år siden var den helt nede på 13 prosent og Østfold var dårligst i landet på jentefotball

– Vi har en vei å gå i Østfold. Vi omgås fotballedere som snakker varmt om jentene i festtalene sine, men som fortsatt skaper forskjeller mellom gutter og jenter i hverdagen. I sum gjør dette at Østfold har lite å skryte av på jentesiden. Og det gjelder hele jenteaktiviteten vår, fra de yngste og opp til de beste. Det er på høy tid at vi sammen gjør «opprør» mot disse mørke bakromskulturene. Skal norsk fotball som helhet befeste sin posisjon som landets viktigste frivillige organisasjon, så må både gutter og jenter ønskes velkommen inn i våre klubber på like betingelser, sier Strøm til fotball.no

Enerly-foredrag

Før kampen på Fredrikstad Stadion fredag skal Dagfinn Enerly holde motivasjonsforedrag for unge jenter. I Sarpsborg tirsdag kommer Trine Rønning med 168 landskamper på CV-en.

Håper på Isabell-ja

Landslagssjef Martin Sjögren har vært i hardt vær etter EM-nedturen. Mindre støy ble det ikke da stjernespiller Ada Hegerberg trakk seg fra videre landslagsspill.

– Vi hadde håpet å få en kvalitetsspiller som Isabell Herlovsen tilbake i troppen allerede nå, men hun rekker dessverre ikke disse to VM-kvalikkampene. Vi har uansett en fin dialog med Isabell, og forhåpentligvis er hun klar når vi skal møte Nederland, sier landslagssjefen.

PS! Oppgjøret på Fredrikstad Stadion fredag har avspark 17.55.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags