(Vestby Avis): For rundt seks år siden var Liss Berge fra Fredrikstad butikksjef i Kid-Interiør på Vestby storsenter. Hun var med helt fra starten av senteret når det åpnet og livet smilte til henne. På et jobbseminar var journalist og forfatter Lise Askvik invitert til å holde et foredrag, blant annet om kreft, og Liss husker hun tenkte; hva om det blir meg?

Ikke forberedt

Kort tid etter kom den brutale beskjeden man ikke er forberedt på; Liss hadde fått kreft. Fra å være frisk og rask var det som en hammer traff deg.

– Å få en slik beskjed gjør noe med deg. Man føler en frykt, man får negative tanker og man havner i en situasjon man ikke helt vet hvordan man skal komme seg gjennom, forteller Liss.

Behandlingen var cellegiftkur og strålebehandling, som ofte tapper pasienter for alt overskudd. Men Liss ga ikke opp. Hun fant krefter hun ikke ante hun hadde og satte i gang med å skrive ned følelsene sine, som blant annet nå kommer ut som flere dikt i bokform.

– For meg ble det veldig god terapi å skrive, forteller Liss.

– Diktene mine er tanker jeg hadde når sykdommen sto på som verst.

Liss responderte godt på kreftbehandlingen og så lysere på livet. Fra å være en aktiv butikksjef sto hun nå utenfor arbeidslivet og så inn. Dette gjør noe med deg, men nå så det likevel ut til at alt ville ende godt.

Tilbake til start

Liss var på vei til Oslo og sto som bakerste bil i kø ved Mastemyr, da en Audi på cruisekontroll smalt inn i bilen hennes bakfra. Etter å ha vunnet kampen mot kreften ble hun satt helt tilbake igjen grunnet en alvorlig trafikkulykke, og en ny kamp begynte.

– Særlig nakke og ribbein fikk seg en real smell, forteller Liss.

– Og i stedet for å begynne å jobbe igjen ble det opptrening på blant annet Catosenteret i Son. Og skrivingen min fortsatte jeg med, forteller Liss.

– Hvordan klarte du å fokusere på skriving gjennom to tøffe behandlinger?

– Man henter krefter man ikke aner man har, forteller Liss.

– Min terapi ble å skrive ned følelsene og tankene mine. Og de ønsker jeg nå å dele med andre gjennom boken min.

Hjelp fra lokalt hold

Liss forsøkte flere forlag for å få gitt ut sin bok, men i dag er det ofte slik at forlag tenker først og fremst på inntjening og lite på selve innholdet. Man er mindre villig til å ta en risiko ved å utgi bøker. Men hjelpen var ikke langt unna, for i Son bor forlegger Alf Egil Bergli som er daglig leder i giutbok.no.

– Mange som ønsker å gi ut bøker får ofte en hånd i ansiktet, forteller Bergli.

– De tenker først og fremst kommersielt og rører sjelden bøker fra ukjente forfattere. Det jeg driver med kan man kalle assistert selvpublisering, sier Bergli.

Ute med bok

Og publisering blir det. Boken «Stemplet som frisk – slapp som en fisk» ble 26. september lansert på Catosenteret, og er i disse dager å få tak i hos Ark og Norli, og i kjedenes nettbutikker. Boken kan også bestilles på giutbok.no, og lørdag 19. oktober signerer Liss selv bøker på Rygge Storsenter.

Hun forteller at boken passer for langtidssyke og pårørende, eller alle som trenger en oppmuntring i hverdagen.

– Den er like mye til inspirasjon, som den er til trøst og oppmuntring. Overalt får jeg fantastiske tilbakemeldinger, og folk liker både tekst, innhold og bilder, sier hun og forteller at boken inneholder flere små tekster.

Hun håper diktene og tekstene kan hjelpe andre som har en tøff hverdag.

– Hvis jeg kan oppta noens tid i få minutter uten at de er tynget ned med tunge tanker og bekymringer da er målet mitt nådd, avslutter hun.