Gå til sidens hovedinnhold

Forskjellen på Arbeiderpartiet og Høyres syn på InterCity gjennom Østfold

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Her følger noen utdrag fra stortingsbehandlingen av Nasjonal transportplan.

  • Dette mener Ap om InterCity:

Stortinget legger til grunn at ambisjonen om InterCity-satsingen på Dovrebanen, Østfoldbanen, Vestfoldbanen og Ringeriksbanen står ved lag

Dette fikk ikke flertall i Stortinget.

  • Dette mener Høyre:

Høyre viser til at kostnadene til utbygging av InterCity har blitt langt høyere enn tidligere lagt til grunn. Høyres medlemmer viser til at det derfor har vært nødvendig å revurdere valget om å bygge sammenhengende dobbeltspor helt til Halden, Skien og Lillehammer. Disse medlemmer understreker at ambisjonene om å realisere flere og raskere tog også til disse byene fortsatt står ved lag.

Over fremgår det helt tydelig at Høyre har forlatt ideen om full utbygging av jernbanen gjennom Østfold. Like klart går det fram at vi i Arbeiderpartiet holder fast ved denne ambisjonen.

Begge partier vil planlegge utbygging videre, men mens Høyre vil planlegge en nedskalert versjon vil vi planlegge for full utbygging. I Arbeiderpartiet har vi sagt at vi skal finansiere videre utbygging når Nasjonal transportplan skal rulleres i 2025. Vi ser det som realistisk å fortsette utbyggingen av jernbanen gjennom Østfold fra 2026 og utover.

Kommentarer til denne saken