Gå til sidens hovedinnhold

Foreslår «englebonus» for ekstra koronainnsats

– Her har mange ytet mye mer enn det lønnen tilsier og pasientene og pårørende forventet. Går det an å bevilge en bonus til disse «englene», som de er blitt kalt? spør Odd A. Strømnes.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Verden lider, og Norge med den. La oss gi litt selvros: Nordmenn har vært ekstremt flinke til å følge råd, regler og påbud. Det har vi igjen for nå, sammenlignet med andre land og regioner. Men det har kostet både penger og krefter for fellesskapet og for den enkelte. Bare for å være litt egoistisk midt oppe i problematikken: Tenk på alle de gode klemmene besteforeldrene har gått glipp av!

Vi har dyktige ledere. Ved 22. juli-tragedien ble Norge loset gjennom tunge og grusomme uker av en flott statsminister og hans mannskap. Nå opplever vi det samme med en statsminister som har blitt på fornavn med alle: Erna. Ved sin side har hun hatt topp rådgivere og beslutningstagere av beste merke, så vidt jeg kan bedømme det hele. Derfor – la oss rette en stor takk til de dyktige ansvarshavende på forskjellige trinn.

Så går vi til de sykehusene som ble hardest rammet. Der leser vi om pleiere av ymse slag som glemte klokka og tiden for å stå ved de sykestes side i 24 timer døgn etter døgn. Der vet vi om leger som måtte ta mange og vanskelige avgjørelser når pågangen ble stor. Der vet vi at renholdere sto på natt og dag for å holde alle viktige arealer rene. Fantastisk innsats av alle. Flere yrkesgrupper burde sikkert nevnes.

Hva kan så vi – fellesskapet – gjøre for å vise vår takknemlighet, selv om de fleste av oss heldigvis aldri var i nærheten av behovet for slik hjelp? Lønnsforhandlingene denne våren er utsatt. Dog har vi fått høre at det kan bli knapt med lønnsforhøyelser ved dette oppgjøret. Det betyr at alle de nevnte hardtarbeidende menneskene antagelig ikke får som fortjent.

Jeg skulle derfor ønske det gikk an å belønne disse med en form for bonuspenger for godt utført arbeid. Selvsagt har de hatt sin lønn, skulle bare mangle. Jeg våger en påstand om at her har mange ytet mye mer enn det lønnen tilsier og pasientene og pårørende forventet.

Jeg stiller derfor følgende spørsmål: Går det an å bevilge ekstrapenger som en bonus til disse «englene», som de er blitt kalt? Er viljen til stede, er jeg sikker på at det går an å finne gode løsninger, vårt byråkrati til tross. Bonusen måtte være et engangsbeløp som takk for innsatsen, og selvsagt kun utbetales til sykehus/sykehjem der koronaen har herjet. Bonus tildeles mange i arbeidslivet vet vi, som takk for innsatsen i det vanlige arbeidet. Her er det snakk om ekstrainnsats med store bokstaver!

Jeg antyder intet beløp, men det må dog bli noen kroner netto til dem som har hatt ekstreme og farlige arbeidsforhold. En eventuell rettferdig fordeling antar jeg med letthet vil kunne ordnes gjennom et samarbeid mellom ledelse og tillitsvalgte.

En helt uvirkelig situasjon er vi forhåpentligvis i ferd med å legge bak oss. De som sto midt oppe i det hele bør på ingen måte glemmes. Snarere tvert imot.

Les også

Sykehusansatte i Østfold: Tiltakene var en lettelse

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.