Slik slipper du unna TV-lisensen

FORT GJORT: Torbjørn Vassenden i Bergen TV- og antenneservice på Laksevåg plomberte 750 TV-er i fjor. Det gjør at du kan slippe unna kringkastingsavgiften på drøye 2970 kroner. FOTO: EMIL W. BREISTEIN

FORT GJORT: Torbjørn Vassenden i Bergen TV- og antenneservice på Laksevåg plomberte 750 TV-er i fjor. Det gjør at du kan slippe unna kringkastingsavgiften på drøye 2970 kroner. FOTO: EMIL W. BREISTEIN

Det tar bare noen minutter, men kan spare deg for flere tusen kroner.

DEL

LANDET RUNDT:– Før gikk vi inn i TV-en og kuttet tilkoblingen til antenneuttaket. Nå bruker vi bare litt hurtigtørkende lim som vi fyller antenneuttaket på TV-en, sier Torbjørn Vassenden til RB.

Stadig flere plomberer TV-en sin og unngår dermed NRK-lisensen.

Kan spare tusener

I 30 år har Vassenden drevet Bergen TV- og antenneservice på Laksevåg. Nå er han en av byens største på plombering av fjernsynsapparater.

– Det hele tar et kvarters tid, og mest tid bruker vi egentlig på å lage dokumentasjonen som skal sendes til lisenskontoret til NRK, sier Vassenden.

Dersom du selv kommer med TV-en i butikken får du det gjort mens du venter og betaler 680 kroner. Dersom du skal ha en fagmann hjem til deg for å plomberer tar Vassenden vanlig timepris i tillegg.

– I Bergen sentrum vil det koste 16–1700 kroner, sier han.

Kringkastingsavgiften – eller TV-lisensen – er i 2018 på 2970,24 kroner – fordelt på to terminer, den første var 31. januar.

I 2017 var lisensinntektene på 5,58 milliarder kroner, noe som utgjorde 94,2 prosent av NRKs inntekter.

Plomberte 750 TV-er

Vassenden sier det er flest private som vil ha plombert TV-en.

Brukes TV som monitor, til spill eller til å se på TV via streaming med for eksempel Apple-TV eller Chromecast. kan du slippe unna lisensen.

Dersom du har dekoder for kabel-TV, parabol eller RiksTV, skal du fortsatt betale.

– For oss har dette blitt en stadig større del av omsetningen, selv om vi ikke baserer driften på det, sier Vassenden.

I 2014 utførte butikken hans 280 plomberinger. I 2015 var dette steget til 500 i året.

I 2017 plomberte Bergen TV- og antenneservice hele 750 TV-er, opplyser han.

– Bør betale

Selv om han gjør gode penger på plomberingen, mener han at alle som ser på NRK bør betale lisens.

Han sier at han også utfører en rekke plomberinger for bensinstasjoner, banker, og butikker og institusjoner som bruker TV-skjermene til å vise reklame.

– Det er billigere å kjøpe en TV-skjerm enn å handle inn en monitor, sier han.

Ligger flatt

Leder for NRKs lisensavdeling i Mo i Rana, Audun Strand, sier til BA at lisensinnbetalingene stort sett har ligget på det samme nivået de seneste årene.

– Men ifølge Statistisk sentralbyrå er det en økning i antall husstander, uten at vi har registrert tilsvarende økning i antall lisenser, sier Strand.

1.941.000 private husstander har fått krav om lisens i år.

Det samme gjelder 93.000 bedrifter, men Strand sier at en bedrift kan ha flere lisenser.

Kulturministeren vil ha bort NRK-lisensen

Kulturminister Trine Skei Grande (V) mener dagens TV-lisens er urettferdig.

I hele fjor ventet aktørene i bransjen på mediestøttemeldingen.

Ifølge departementene skulle den komme før jul, men grunnet bl.a. regjeringsforhandlinger er den utsatt.

– Vi ser på flere løsninger, men jeg kan ikke gi noe svar ennå. Det er til slutt Stortinget som avgjør hvilken løsning vi får, uttalte Skei Grande til Dagbladet i oktober.

Hun ville ikke si om løsningen ligger i at NRK finansieres gjennom skatten, utenom statsbudsjettsforhandlingene.

– Dagens NRK-lisensavgift er både utdatert og urettferdig – knyttet til gammel teknologi og husstander. sa kulturministeren til Dagbladet.

Vi bruker stadig mindre tid på kringkastet TV. Seertiden ble redusert fra 167 minutter i 2016 til 150 minutter i 2017, og den negative utviklingen for tradisjonell kringkastet TV fortsatte i 2018.

Samtidig bruker vi stadig mer tid på strømming viser tall fra TNS Kantar. Strømming er mer populært blant menn (63 %) enn blant kvinner (50 %).

Artikkeltags