Tannlege: – Det er ingen som pusser på en ordentlig måte

Av

Mange nordmenn gjør feil når de pusser tennene. Tannlege Kim Nguyen viser og forklarer hva du bør tenke på for å få renest mulig munnhule.

DEL

De fleste vet at det er viktig å pusse tennene hver dag for å opprettholde god munn- og tannhelse. Men pusser du egentlig riktig?

– Det er ingen som pusser på en ordentlig måte. Det er ingen som gidder, sier tannlege Kim Nguyen ved Oslo Tannlegesenter til Nettavisen.

Han forteller at det er én ting alle gjør feil når de skal pusse tennene.

– Mange bruker for kort tid. Du skal bruke to minutter, og da skal du ha pusset alle flater på alle tenner, forteller han.

Se videoen øverst i saken for å se hvordan du bør pusse tennene dine med vanlig tannbørste!

Dette bør du ikke gjøre

En annen feil, som mange gjør, kan ha store konsekvenser for tennene dine.

– Folk pusser gjerne bortover og ikke fra tannkjøttet. Hvis du gnikker og gnur på samme tann lenge, blir den slitt ned. Det er viktig å være skånsom, men sikre at du pusser ned til tannkjøttet også, forklarer tannlegen.

Samtidig må du huske på å bruke nok tannkrem for at tannpussen skal bli best mulig.

– Du bør bruke cirka to centimeter med tannkrem, forteller han.

Hvilken tannkrem du bruker, er ikke så viktig så lenge den har godt med fluor i seg. Tannkremer som lover deg hvitere tenner er imidlertid ikke nødvendigvis så bra.

– De er gjerne litt grovere og kan slite mer på tennene. Det gjelder å være forsiktig, sier Nguyen.

Munnskyllevann med fluor

Når du skal velge munnskyllevann er det kun én ting som er viktig:

– Vi tannleger er på jakt etter munnskyllevann med fluor. Personlig synes jeg Flux, som du får kjøpt på apoteket, er best. Det er godt med fluor i den, den er mild og har få tilsetningsstoffer og ikke alkohol, forteller tannlegen til Nettavisen.

Du skal ha det i munnen og skylle tennene i ett minutt før du spytter det ut igjen.

– Det er ikke alle som klarer å ha munnskyllevann i munnen så lenge om det inneholder alkohol, forklarer han.

Elektrisk eller vanlig tannbørste?

Det finnes et hav av forskjellige tannbørster på markedet, og det kan være vanskelig å vite hva du skal velge.

– Er det best å bruke elektrisk eller vanlig tannbørste?

– En elektrisk børste kan gjøre det enklere å komme til overalt, men begge fungerer like bra så lenge du bruker tannbørsten riktig, sier Nguyen.

Hver morgen og kveld bør du pusse tennene.

– Hvor lenge bør du vente etter du har spist?

– Du kan i prinsippet pusse tennene rett etter du har spist, men hvis du har drukket juice burde du skylle og vente litt før du pusser, sier han.

Dette skyldes at tennene blir mindre motstandsdyktige for slitasje hvis det er et surt miljø i munnen når du pusser tennene.

Sånn pusser du tennene med elektrisk tannbørste:

Munnhulen kan avsløre sykdommer

Selv om du kanskje pusser og rengjør tennene godt nok hver eneste dag, er det likevel smart å gå til tannlegen for en sjekk med jevne mellomrom.

– Du bør gå til tannlegen én gang i året dersom du ikke har noen problemer. Får du derimot ofte hull eller har problemer med tannkjøttet, bør du gå oftere, anbefaler tannlegen.

Det viktigste budskapet hans er at du bør tenke forebyggende, slik at du unngår hull og må borre. Tannleger kan også oppdage sykdommer fastlegen din ikke ser.

– Vi kan se tidlige spor av sykdommer i munnhulen din, og det kan være alt fra ulike typer kreft til infeksjoner. Det er viktig å huske på at munnhelsen din kan påvirke resten av helsen din og motsatt, forteller han til Nettavisen.

– Husk at du har bare én kropp. Det er ikke munnen og kroppen – det er hele kroppen, legger han til.

Dette må du gjøre før du pusser tennene:

Tannlegens fem tips til tannpussen:

  1. Kjøp nye tannbørster ofte. Cirka én gang i måneden bør du bytte tannbørsten, men bytt før dersom den ser slitt ut.
  2. Alltid bruk en myk tannbørste, av typen soft.
  3. Bruk nok tannkrem - cirka to centimeter. Barn må bruke egen tannkrem tilpasset barn. Når barna pusser tennene selv er det viktig å passe på så de pusser riktig og at de ikke svelger tannkremen. Hvis de svelger tannkrem, kan de få hvite flekker på de permanente tennene som vokser ut. Svelger de veldig mye kan det være giftig.
  4. Rens tennene før tannpussen. Tannkosten kommer ikke til mellom tennene, og derfor er det viktig å bruke mellombørste, eller tanntråd der det er trangt. Bruk tanntråd før du pusser med børste, fordi tannkrem/fluor fungerer kun når det er i kontakt med tennene og ikke om det er mat i veien.
  5. Bruk munnskyllevann før du pusser tennene. Det er lavere konsentrasjon med fluor i munnskyllevann, så hvis du skyller etter tannpussen reduseres effekten av fluoren i tannkremen. Munnskyllevann er bra fordi du får fluor mellom tennene, og det hjelper også på dårlig ånde.

Artikkeltags