Vekk er de tunge og mørke vinterklærne, og inn har det kommet en hel mengde nye varer som passer det fremtidige været bedre. Men det er ikke bare inventaret som skiftes ut. Butikken har også fått en makeover.

– Det er en omgjøring av butikken som passer bedre nå som våren er på vei. Nå var det jo seks kuldegrader nylig, men folk vil generelt ikke ha de tunge vinterplaggene lenger, så nå pøser vi på med det som vi vet har vært etterspurt, forteller Maria Ruud (45) som er butikksjef hos den kjente bruktbutikken.

– Vi har revet ned alt. Vi har bygd veggene og innredningen på nytt. Du kan si vi har stylet og freshet butikken opp på ny.

Vintage og retro blir plukket først

Siden både merkeklær, retro og vintage er «in» for tiden, blir gamle plagg fra 80- og 90-tallet ofte utplukket på kort tid.

– Jeg vet det kommer noen jenter nå, for å kapre noen av plaggene. Da vet de at de får merkeklærne de eventuelt vil ha. Mange vil ha gamle hettegensere og originale Levi’s 501, men vi får ikke så mange av de. De som liker å handle brukt, vet at de må lete og rote her for sikre seg disse, forteller butikksjefen.

Ruud ønsker å kunne tilby, og vil gjerne høre hva kundene ønsker hun skal skaffe.

– Jeg liker å være tett på folk, og jeg spør ofte «hva er det dere er ute etter?» Da kan jeg prøve å skaffe det. Retro og vintage er veldig populært i dag, og alle drømmer jo om å finne beltene eller klokkene fra et merke. Innimellom får vi inn sånt også i Fredrikstad, selv om ikke så mange vet det, forteller hun.

Klærne får nytt liv

Miljøbevissthet, samvittighet og ikke minst at man får mer for pengene er alle faktorer som spiller inn når kunder bestemmer seg for å handle brukt, men for Ruud betyr å handle brukt noe mer.

– Jeg liker å tenke at ting lever om igjen. Det gjelder på alt, ikke bare klær. Jeg mener man burde tenke seg om og bruke om igjen, og å arve. Du må ikke gjøre det her i butikken, men bytt klær med kompisene dine! oppfordrer hun.

Og det at mange kaster klær de nesten aldri har brukt, det mener Ruud at man heller kan gi til Fretex.

– Jeg mener ikke man skal handle mer enn man har behov for. Jeg ønsker å ha en butikk som kan tilby akkurat det man vil ha, det du også kan finne andre steder, men til en billigere pris, forteller butikksjefen.

Uansett hva du finner deg, om det er 60-, 80- eller 90-tallsklær du ikke lenger finner nytt, så hjelper du vanskeligstilte mennesker i hverdagen.

– Det som gir meg ekstra god samvittighet, er at hvis jeg kjøper noe her på Fretex, så går en del til Frelsesarmeens prosjekter. Som rusomsorgen, leksehjelp, matutdeling og så videre. På landsbasis får Frelsesarmeen 30 millioner kroner i året fra Fretex-butikkene, sier Ruud.