– Det har nesten ikke vært mennesker å se i gågata. Fredrikstad har vært en spøkelsesby, sier Moen om hvordan de siste ukene har påvirket klesbutikken.

Hun overtok som franchisetager i april i fjor, men kunne ikke i sin villeste fantasi forespeilet hva som ville skje med landet ett år senere. I likhet med andre i bransjen har koronakrisen satt sitt preg på driften. De ansatte er permittert, og nå er det kun Moen som tar imot kunder i butikken.

– Det har vært skikkelig tøft. Vi merker det jo på omsetningen, for det er nå vi skulle ha solgt varer. Vi ryddet vekk salget i februar og var klare til å selge nyheter. Fakturaene kommer jo fremdeles.

Pøser ut markedsføring på sosiale medier

Mens hun venter på at Fredrikstad-folket skal ta i bruk sentrumsområdene som før igjen, må Marthe satse på økt synlighet andre steder – i tillegg til å reise hjem med varer til kunder. Og blant modellene som viser frem klærne på sosiale medier, finner man også Marthe selv.

– Jeg har blitt linselus! Vi må bare gjøre det som må til og ikke gi opp, for vi skal klare dette her. Vi legger ut videoer og er aktive på Instagram og Facebook, så får vi se hva vi kan gjøre når vi får mer penger i kassa, sier hun.

Etter påske begynner myndighetene så smått å lempe på noen av restriksjonene de innførte for en måned siden. Gradvis skal barnehager, skoler og bedrifter som ble pålagt å stenge, åpnes igjen.

– Vi kommer nok til å utvide åpningstidene etter hvert som vi ser at det er folk i gatene. Nå står jeg her alene og alle mine ansatte er permittert. Det er en hårfin balanse, det å finne ut om man skal ha lenger åpent. Da må jeg også ha flere folk i butikken som skal ha lønn.

– Skal klare dette

For det å gi opp før krisen er over er ikke noe alternativ for Marthe.

– Dette er noe vi skal klare. Folk er veldig positive, og jeg har kunder innom som har vært veldig støttende. Jeg merker at byen står sammen og mange tenker å handle lokalt i fremtiden, og det setter vi veldig stor pris på, sier Moen.

Hun har forsøkt litt ulike tilnærminger til åpningstider etter at myndighetene stengte landet 12. mars. For tiden har hun åpent 12-16, og Moen sier butikken også vil være åpen noen timer på påskeaften.

– Vi må bare prøve å få dratt inn de kronene vi kan. Det blir ikke lange stunden, antageligvis fra 11 til 14, men vi skal i alle fall ha åpent, sier hun.

Om man skulle bli fristet til et besøk, har Høyer i alle fall tatt smittevernhensyn i butikken.

– Vi har stor og fin butikk, så er man fem personer i butikken har man god mulighet til å holde avstand. Vi vasker butikken hver eneste dag og har Antibac klart til kunden når de kommer inn døra. Den skal det godt gjøres å overse.