Gå til sidens hovedinnhold

Folkeaksjonen Nei Til Mer Bompenger er sterkt imot lokale vindturbiner

Artikkelen er over 1 år gammel

«Selv om vindturbinparken blir satt opp på selve industriområdet, så er det et naturreservat som vil bli lidende.»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er planlagt vindturbinprosjekter i området i Skjebergmarka og på Øra i Fredrikstad.

Dette er noe Folkeaksjonen nei Til Mer Bompenger er sterkt imot, da vi ser konsekvensene av naturødeleggelsene er for store i forhold til prosjektets størrelse og effekt av kraftproduksjon, som vil bli for lite effektive som energitilførsel til normalt bruk.

Ved å sette opp vindturbiner i Skjebergmarka vil allemannsretten bli sterkt redusert, noe som er nedtegnet i norske lover hvor utmarksområder kan brukes til fritid og glede på en måte som gjør at man ikke skal forvolde skade på skogen, og befolkningen i Nedre Glomma-området vil miste mye av turterrenget man er så glad i. Skjebergmarka er et fint rekreasjonsområdet hvor publikum bruker skogen som en rekreasjonskilde for å lade batteriene til en ny uke, samt mange trimturister som jogger i terrenget og bruker naturen som sitt treningsstudio.

Ved å sette opp vindturbiner så vil det gå ut over et mangfold av dyreliv. Vindturbiner genererer en lavfrekvent lyd som knapt er hørbart for det menneskelige øret, men som forstyrrer insekter som vi er avhengige av. Insekter er gode pollineringskilder for blomster, og når blomstene slutter å bli så fine som mange av dem kan være, vil gleden av å bevege seg i skogsområdene bli borte. På Frøya og vindturbinparken der, så er det anslått ca 800 kg insekter som blir borte hvert år på grunn av vindturbinene. Hvor mye som er estimert i Skjebergmarka er ikke godt å si.

Les også

Fake facts om CO2-besparelse med vindturbin på Øra?

Ved bruk av vindturbiner, vil bladene møte en viss motstand når de svirrer rundt, noe som igjen vil forvitre bladene som slipper løs glassfiber og malingsavskalling som igjen havner i naturen. I Skjebergmarka er det også to store reservedrikkevannskilder, Tvetervannet og Isesjøen. De to vannene får tilsig fra Skjebergmarka gjennom en god del bekker og små elver, det vil være mye mikroplast fra møllebladene som svirrer rundt. All mikroplast vil legge seg i bekker og elver, noe som igjen vil forringe kvaliteten på blant annet bær og ikke minst fisk for dem som liker å fiske. Under ugunstige forhold vinterstid vil det danne seg is på blader, noe som igjen er fare for iskast. Det er skikkelig vondt å få i hodet.

Fuglebestanden med blant annet rovdyr vil ikke kunne følge så mye med på bladene som svirrer rundt da synet deres er skapt for å kunne se byttedyr under seg, og «rett frem» synet er ikke så utviklet. Mange fugler vil også bli trukket inn i bladene da trykket bak bladene er så stort i bruk, at fuglene ikke klarer å snu og blir sugd inn i bladene med den visse død.

Ved å sette opp vindturbinpark ute på Øra så vil alle disse nevnte problemene også vise seg. Selv om vindturbinparken blir satt opp på selve industriområdet, så er det et naturreservat som vil bli lidende på samme måte som i Skjebergmarka. På Øra er det også et godt fiske- og turområde som vil bli rasert, da det er en del trekkfugler som mellomlander for å spise seg sterke til videre flukt sørover, kanskje med samme problemer med vindturbinparker nedover på kontinentet.

Jeg vil anta mange naturorganisasjoner er sterkt enig med de synspunkter som er listet opp her, og mer enn gjerne vil verne om naturen vi har fått låne. Allemannsretten vil bli sterkt redusert for de av oss som syntes det er hyggelig med en bålkos og kaffe ved ett egnet sted.

FnB Fredrikstad og FnB Sarpsborg er enige å ta vare på de verdier man kan bruke på en fornuftig måte

Kommentarer til denne saken