Gå til sidens hovedinnhold

– Folk i våre nabobyer bør ikke besøke butikker og serveringssteder i Halden nå

Kommunedirektøren i Halden ber Fredrikstad-folk holde seg unna shopping og kafébesøk i Halden de neste to ukene.

For abonnenter

– Vanligvis vil vi ønske alle velkommen til Halden, men slik situasjonen er nå oppfordrer jeg alle til å følge smittevernreglene der de bor. Det betyr at folk i våre nabobyer ikke bør besøke butikker og serveringssteder i Halden nå, uttaler kommunedirektør Roar Vevelstad i Halden kommune i en pressemelding.

Butikker kan åpne

Fra og med mandag 11. april kan nemlig butikker og serveringssteder i Halden – i likhet med på Hvaler – holde åpent, mens de samme virksomhetene fremdeles må holde stengt i Sarpsborg og Fredrikstad, på grunn av høyt smittetrykk.

Det har fått flere politikere i Halden til å frykte at sarpinger og fredrikstadfolk skal komme til Halden for å handle og gå på kafeer og restauranter.

– Jeg er opptatt av hvordan vi skal hindre en invasjon av personer fra nabokommunene som har et høyere smittetrykk enn Halden. Jeg håper ikke vi kommer i en situasjon der folk i Halden ikke tør gå på kjøpesentre i frykt for importsmitte, sa Høyres Elin Lexander i søndagens formannskapsmøte, skriver Halden Arbeiderblad (krever innlogging).

Oppfordres til å holde oss unna Halden

Søndag kveld gikk derfor Halden kommune ut med en pressemelding, der de oppfordrer folk i Fredrikstad og Sarpsborg til å holde seg unna Halden de neste to ukene, mens Sarpsborg og Fredrikstad fremdeles er underlagt de strenge 5A-restriksjonene.

«Halden har nå nabokommuner som ikke kan ha åpne butikker og serveringssteder, grunnet et høyere smittetrykk enn Halden har. Disse kommunene er omfattet av regler som anbefaler bosatte i kommunen ikke å dra til åpne kjøpesentre eller varehus i nabokommuner», skriver kommunen på sine nettsider.

Les også

God grunn til å frykte shoppingsmitte fra mandag

Oppfordringen er ikke grunnløs. I en avstemming på f-b.no har nemlig 17 prosent av 5.447 av våre lesere så langt svart at de vil dra til Hvaler og Halden for å shoppe og gå på restaurant de neste to ukene.

Du kan si din mening nederst i denne saken.

Halden-ordfører Anne-Kari Holm (Sp) uttalte søndag formiddag at hun ville ta kontakt med ordførerne i Sarpsborg og Fredrikstad for å anmode folk i nabokommunene om å ikke dra til Halden.

Ber næringslivet sette begrensninger

Kommunedirektør Roar Vevelstad ber nå også næringslivet i Halden om å sette begrensninger på besøk fra kommuner med strengere regler enn Halden:

– Jeg oppfordrer næringslivet i Halden til å forsøke å sette begrensninger på besøk fra kommuner med strengere regler enn Halden nå har. Det kan være et viktig bidrag i å klare å holde butikker og restauranter åpne, sier Haldens kommunedirektør.

– Hvordan ser du for deg at næringslivet skal praktisere dette?

– Det blir jo at forretningene må sørge for at det ikke er for mange kunder inne samtidig, slik at man kan holde god nok avstand. Det kan jo føre til noe kø, men det viktigste er at det er trygt for kunder og ansatte.

– Men hvordan skal næringslivet kunne kontrollere om kundene er haldensere eller fra nabokommuner med høyere smittetrykk?

– Kundene må regne med at de ansatte kan komme til å spørre om de er fra Halden og om de har vært i områder med høyere smittetrykk den siste tiden. De ansatte bør prate med folk, rett og slett, sier Vevelstad til Fredriksstad Blad.

Les også

Ordføreren om fortsatt strenge tiltak: – Det tøffeste vi har opplevd hittil. Men vi må holde ut

– Kan det bli aktuelt å for eksempel sette opp plakater der man skriver at folk fra Fredrikstad og Sarpsborg ikke har adgang?

– Nei, det tror jeg ikke er aktuelt. Jeg vil først og fremst si at jeg har troen på at folk forholder seg til de reglene som gjelder i den kommunen man bor, og at folk ikke reiser til kommuner med lavere smittetrykk for å handle. Ansvaret ligger hos hver enkelt og nå må vi jobbe sammen for å leve etter de reglene som er og få ned smitten.

Hvaler-ordføreren ikke bekymret

Hvaler-ordfører Mona Vauger (Ap) uttalte lørdag at hun ikke et rush av handlelystne Fredrikstad-folk til Hvaler kommune.

– Nei, jeg tror ikke at de drar hit for å handle. Vi har så få butikker og få serveringssteder, sa hun, og presiserte at skjenkestoppen ikke er opphevet.

– Og man kan jo handle i Fredrikstad også, ved at man kan bestille på telefon eller nett og hente det.

Les også

De strenge reglene i Fredrikstad forlenges – se hva som gjelder her

Ordføreren tilføyde at Hvaler heller ikke har treningssenter.

– Det blir nok ikke noen økt smitterisiko at butikkene her kan åpne. Vi er så små og har veldig god oversikt, påpekte Mona Vauger.

– Men jeg synes synd på Fredrikstad som fortsatt må holde ut litt til.

Kommentarer til denne saken