Følg smitterådene og bidra til tidenes opphenting av norsk økonomi!

Banksjef Henning Røli oppfordrer om å være forsiktig i førjulstiden. Målet må være å sørge for et  mest mulig normalt hverdagsliv.

Banksjef Henning Røli oppfordrer om å være forsiktig i førjulstiden. Målet må være å sørge for et mest mulig normalt hverdagsliv. Foto:

Av

«Det er altså nye smittebølger som utgjør den største usikkerheten fremover. Vi oppfordrer derfor alle til å være forsiktige i førjulstiden.»

DEL

KronikkDette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.Så langt ser det ut som vi får en «V-formet» utvikling av økonomien. Rett ned og så rett opp igjen. Men veien videre er usikker, og en mulig smittebølge utover høsten og vinteren bekymrer.

La oss gå tilbake til midten av mars. Norge er stengt og media full av dommedagsprofetier. Fredrikstad gikk som alle andre byer i Norge i nærmest lockdown. Butikkeier Rino Hansen på Torvbyen uttalte nylig til Fredriksstad Blad at han følte han var med i en film, så stille og gudsforlatt var det på kjøpesenteret. I klesbutikken Boomerang karakteriserte Kristian Kristiansen det hele som science fiction, og tilbød seg til og med å stryke skjortene til kundene for å få dem til å handle.

På langt nær så ille som spådd

Men det var ikke bare i Fredrikstad vi var pessimistiske. Nasjonale eksperter fryktet en dyp økonomisk nedtur, boligkrakk og massearbeidsledighet. Også vi i Danske Bank Østfold gjorde våre forberedelser, med egne spesielle kredittkomiteer for å håndtere alle problemene vi trodde kundene skulle få.

Og kanskje det som smerter mest, vi har avlyst vårt tradisjonelle julebord på Hvaler Gjestgiveri.

Nå gikk det ikke slik dommedagsprofetene hadde spådd. Selv om enkelte av våre kunder og andre bedrifter i Fredrikstad og Østfold-regionen har hatt store utfordringer, ble det på langt nær så ille som spådd. Antall konkurser er foreløpig en brøkdel av hva vi hadde fryktet, og selv om arbeidsledigheten har økt, er den nå på vei ned igjen. Boligkrakket har også uteblitt. Handelsnæringen kan også smile over noe svært gode måneder. Her i Østfold har denne effekten vært spesielt sterk, ettersom grensehandelen har vært fraværende. Torvbyen kjøpesenter kunne tidligere i sommer melde om 30 prosent økning i antall besøkende.

Tidenes gjenoppretting

De foreløpige konklusjonene er at vi har hatt tidenes gjenoppretting av norsk økonomi. Vi forventer at veksten vil være tilnærmet normalisert denne høsten. Målt i brutto nasjonalprodukt (BNP), venter vi et fall på 3,5 prosent i 2020, og en tilsvarende vekst i BNP på 3,5 prosent i 2021. Det er sjelden pilene i norsk økonomi går så rett ned, for deretter å peke rett opp igjen.

Da koronakrisen traff, identifiserte vi fem hypoteser, kalt varsellamper, som kunne forrykke den økonomiske utviklingen de kommende årene. Så langt tyder statistikken og tallene på at ingen av de fem varsellampene lyser illrødt. Men, ennå er det stor usikkerhet. Selv om mange av disse faktorene er betydelig redusert, er andre fortsatt uavklart. Det gjelder spesielt den siste, som handler om nye smitteutbrudd.

Varsellampe 1: Vårt bevegelsesmønster blir varig endret

En av de største bekymringene har vært at vi blir mindre mobile. Mer hjemmekontor, mindre møteaktiviteter og færre ferie- og fritidsreiser. Apple Mobility Index, som sporer bilbruk, gåing og forflytting, viste et fall på 50 prosent i mars. Men siden gjenåpningen av det norske samfunnet 20. april har mobiliteten økt jevnt og trutt. I starten av oktober var nivået tilnærmet det samme som før krisen. Et usikkerhetsmoment her er hvordan smitteutviklingen utover høsten vil påvirke dette mønsteret fremover.

Varsellampe 2: Høyere sparing demper forbruket

Det har vært spekulert i om koronasjokket vil få oss nordmenn til å bygge en betydelig bufferkonto, spare mer og redusere gjelden på grunn av frykt for arbeidsledighet og økonomisk usikkerhet. Mer sparing betyr mindre forbruk og lavere fart i økonomen. Så langt er fasiten at vi i andre kvartal sparte hele 20,8 prosent av inntekten, mens sparingen for hele fjoråret var på 8 prosent. Men på tross av nordmenns økte sparing, har handelen utviklet seg bra. Dette skyldes at vi verken bruker penger på ferier utenlands eller svenskehandel. Vi i Danske Bank tror også det ligger en betydelig oppside for norsk handel etter hvert som spareraten igjen skal normaliseres og nordmenn har fulle sparekontoer som gjerne skal brukes – gitt at smittebølgen ikke blir for aggressiv.

Varsellampe 3: Lavere boligpriser vil påvirke entreprenørsektoren negativt

I starten på koronakrisen fryktet mange at boligprisene ville falle kraftig. Så langt er fasiten en helt annen. Boligprisene falt 1,5 prosent i mars og 0,2 prosent i april, men etter april har prisene faktisk økt, og ved utgangen av september var boligprisene 5,8 prosent høyere enn i fjor.

Varsellampe 4: Dyp global resesjon påvirker eksportindustrien negativt

Mange har fryktet en global lavkonjunktur, noe som spesielt vil treffe Norges viktige eksportindustri. Som den eksportregionen vi er i Østfold, er dette spesielt viktig for oss. Økonomiske data, smittetall og ikke minst den massive responsen fra politikerne og sentralbanker, gjør at risikoen for en dypere og mer langvarig global lavkonjunktur har blitt redusert. Nøkkeltallene som er presentert rundt om i verden er gode, og børsene er høye. Den største faren, og den største usikkerheten for norsk økonomi fremover hviler på utviklingen i den globale økonomien.

Varsellampe 5: Nye smitteutbrudd gir økonomisk tilbakeslag

Så langt har gjenåpningen gått overraskende bra i Norge, selv om smitten har blomstret opp i høst. Her i Østfold har vi hatt et stort utbrudd, men riktig politikk fra lokale helsemyndigheter har klart å slå ned utbruddet slik at hverdagslivet igjen er relativt normalt.

Det er altså nye smittebølger som utgjør den største usikkerheten fremover. Vi oppfordrer derfor alle til å være forsiktige i førjulstiden. I Danske Bank har vi utstrakt bruk at hjemmekontor, vi oppfordrer ansatte til være forsiktige med kollektivtransport, og kanskje det som smerter mest, vi har avlyst vårt tradisjonelle julebord på Hvaler Gjestgiveri. Likevel, vi må alle fortsette å følge de nasjonale smitterådene. Og gjør vi det, så bidrar vi til noe historisk: Tidenes opphenting av norsk økonomi!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken