Gå til sidens hovedinnhold

Flytting av helikoptre: Har du Rygge(n) fri, Schou?

«Denne gangen handler det om Forsvaret. Høyre og Schou har ikke troverdighet i dette spørsmålet heller.»

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Stortingsrepresentant Ingjerd Schou fra Høyre anklager Senterpartiet for å svikte Rygge. Er det noen som vet hvordan regjeringas politikk fungerer, er det folk i Rygge. Rygge sivile flyplass ble stengt nærmest over natten på grunn av regjeringas flyseteavgift i 2016. Flere hundre mistet jobben.

Denne gangen handler det om Forsvaret. Høyre og Schou har ikke troverdighet i dette spørsmålet heller. Hvis vi skulle tatt Høyre på alvor, hadde de for lengst sørget for å styrke bemanninga ved Rygge flystasjon og ikke minst sluttet å somle, men gjennomført Stortingets klare vedtak om å bestille nye helikoptre til Forsvaret.

Det er også en svakhet med regjeringens beredskapspolitikk at en ikke kan samkjøre politiet og forsvarets ressurser på best mulig måte for å sikre trygghet for folket. Dette må være et kroneksempel på nettopp svikten i regjeringas system.

Senterpartiets forslag om å flytte tre helikoptre fra Rygge til Bardufoss rokker ikke ved beredskapen og heller ikke ved det faktum at Rygge flystasjon er og skal være hovedbase for Luftforsvaret i Sør-Norge. Hele tolv Bell-helikoptre blir igjen på Rygge, to av disse står kontinuerlig tilstedevakt.

I tillegg kommer politiets helikoptre ved beredskapssenteret på Taraldrud i Nordre Follo og redningshelikoptret som også er stasjonert på Rygge. Vårt forslag er ikke i strid med faglige råd, det går heller ikke utover antallet arbeidsplasser ved Rygge flystasjon slik Schou feilaktig spekulerer i.

For å være klinkende klar: Det vil fortsatt være en tilstrekkelig helikopterkapasitet på Østlandet. Dette handler ikke om lokalpolitikk, men en helhetlig nasjonal beredskap. Rygge er en viktig aktør i det norske forsvaret, og vil fortsatt være det i fremtiden.

Senterpartiet vil flytte noen helikoptre til Bardufoss fordi det vil styrke totalberedskapen i landet, uten å svekke aktivitet eller beredskap på Rygge og Østlandet.

Når Høyre uttaler seg om sikkerhet og beredskap, bør vi alle ta det med en klype salt. Så langt i april har både sakene om salg av Bergen Engines til russiske interesser og smittevernberedskap vist at regjeringen har store problemer med å forstå hvordan det norske folks interesser og beredskap ivaretas.

Kommentarer til denne saken