Lokalene etter glassbedriften Saint-Gobain Bøckmann på Øra ble ikke stående tomme lenge. Nå er panelprodusent RBI Group med datterselskap Smart Board Production i full gang med å tilpasse hallen til sin virksomhet. I alt skal det settes opp fem produksjonslinjer, hver på 120 meter. Den første starter opp i mai i år. Investeringen på Øra er på 35–40 millioner kroner.

– Vi vil flytte 30 ansatte som jobber ved vår fabrikk i Stasjonsbyen i Skjeberg. I tillegg vil vi rekruttere 20 nye medarbeidere. Selskapet skal samle all produksjon av MDF-plater (MDF=Medium Density Fireboard) i fabrikken i Habornveien, sier daglig leder Remi Bergstrøm som bor i Fredrikstad.

LES OGSÅ: Ny vekst etter år med tap

Store volum: Når fabrikken er i full drift vil den produsere 10 millioner kvadratmeter smartboard i året. Havna blir viktig.

Startet på Selbak i 2007

Utviklingen har gått raskt siden starten på Selbak i 2007, i lokalene etter Gudesens bakeri. Bedriften fikk snart for lite plass og flyttet til Skjeberg i 2010. I tillegg får RBI baderomsplater fra en fabrikk i Polen. Nå samles alt på Øra.

Gjennom merkenavnene Smartpanel, Kronotex, Saga parkett, Fjordal parkett og Fjordalpanel hadde RBI Group en omsetning på nærmere 550 millioner kroner i fjor. Smartboard-produktene selges til en lang rekke byggevarehus.

– Vi leverer til åtte kjeder i Norge og fem i Sverige, opplyser markedssjef Audar Dørum.

Automatisert: Smartboard skal etablere fem automatiserte produksjonslinjer på 120 meter. Noen blir på i alt 180 meter.

LES OGSÅ: Oppvåkningen – noe positivt er på gang!

Nærhet til havn

Dørum peker på den unike beliggenheten for den nye fabrikken. Råvarene hentes blant annet Polen og Tyskland, og 80 prosent kommer med skip. Nærheten til Borg havn blir også viktig for eksport til Sverige og for transport av ferdige produkter innenlands.

RBI Interiør har salgskontor i Ringvoll i Hobøl, med kort reiseavstand til Fredrikstad, som også har betydning. Selskapet RBI Group har i alt 105 ansatte.

  • LES OGSÅ: Frevar-investering på 120 millioner kroner

– Fikk god respons

Daglig leder Remi Bergstrøm peker også på den positive mottagelsen han har fått i Fredrikstad, da han var på leting etter fabrikklokaler.

I tillegg til byggets eier Gunnar S. Bøckmann trekker han frem daglig leder Kjell Arne Græsdal i Fredrikstad næringsforening og byens nye næringsvert Andreas Lervik.

– De har vært til stor hjelp i prosessen. Det er tydelig interesse i byen for å rekruttere bedrifter, sier Bergstrøm. Ledere i Nexans og Norsk Gjenvinning har tidligere sagt det samme.

  • LES OGSÅ: Fra olje til naturgass

Sterkt automatisert

– Hvorfor velger RBI å flytte produksjon fra Polen til Norge, mens mange norske bedrifter gjør det motsatte?

– Fabrikken er sterkt automatisert. De ansattes jobb blir i stor grad å styre maskinene. Ved å samle produksjon får vi høy grad av fleksibilitet, vi kan skreddersy produkter for ulike markeder, sier Bergstrøm.

RBIs distriktssjef Aslak Buhol peker også på fordelen ved å kunne tilby produkter som er laget i Norge, noe det viser seg at flere kunder legger vekt på.

Daglig leder Lars Petter Gjermundsen i RBI Interiør opplyser at smartpanel nå står for rundt 60 prosent av bedriftens salg, parkett 30 prosent og laminat 10 prosent. RBIs produkter går til gulv, vegger og tak.

  • LES OGSÅ: Gjenvinner på Øra

1,3 millioner liter i året

Når Glass Tema flytter ut 1. april vil Smart Board Production disponere hele bygget. Fabrikken får 7.000 kvadratmeter, og den kan også utvides på sikt. Når produksjonen går for fullt om 1–2 år vil det produseres 40.000 kvadratmeter smartboard i døgnet.

MDF-platene blir profilert, malt i ulike farger og lakkert i en høyteknologisk prosess. For å si noe om volumene: Det går med hele 1,3 millioner liter vannbasert maling i året. 18 semitrailere vil daglig laste eller lesse ved Øra-bedriften.

Utvikler norsk parkett

Den smarte panelet som er lett å sette opp, og som svært mange av leserne har brukt, blir hovedproduktet for RBI Group. Råvaren til MDF-platene består av trefibre som er malt og presset sammen. Men også andre trevarer skal utvikles. Remi Bergstrøm opplyser at bedriften har fått støtte fra Innovasjon Norge for å utvikle en norskprodusert parkett. I dag er all parkett laget utenlands. Det har gått noen år siden den siste norske fabrikken ble nedlagt. Gjennom merket Saga Parkett ønsker Bergstrøm å ta produksjonen tilbake til Norge.

– Men ikke med norsk ek?

– Nei, den er det nok lite av. Eken vil vi hente lenger sør i Europa. Vi vurderer å produsere parkett i ulike tresorter, blant annet ask, sier han til FB.