Gå til sidens hovedinnhold

Flertallet sa nei til Kløverbadet – hvorfor?

Arneberg og Westereng: – Hvorfor må svake samfunnsgrupper nedprioriteres til fordel for «allmennheten» hver gang det skal prioriteres? Mennesker med funksjonsnedsettelser er også en del av allmennheten!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Onsdag den 4. mars var en gjeng av Kløverbadets brukere på Rådhuset hvor vi overvar et møte i Helse- og velferdsutvalget, der saken om gjenåpning av varmtvannsbassenget skulle behandles. Saken ble sendt av oss til kommunen som et innbyggerinitiativ.

Det var fremlagt en innstilling fra kommunedirektøren: «Innbyggerinitiativet om gjenåpning av Kløverbadet vurderes i sammenheng med øvrige behov og tilbud i en helhetlig utredning om behov, kapasitet og tilgang til varmtvannsbasseng for hele Fredrikstads befolkning.» Denne innstillingen betyr i praksis, og i beste fall, at mennesker med funksjonshemning må vente i årevis på et helt nødvendig aktivitets- og behandlingstilbud. Vi lurer på om kommunaldirektøren og saksbehandleren overhode har lest vårt innsendte innbyggerinitiativ.

Høyres representant kom med et forslag om at man skulle utrede kostnaden det er å sette stedet i stand og sørge for midlertidig åpning av stedet frem til endelig konklusjon om videre drift eller ny lokasjon finner sted. Forslaget var et tydelig og positivt svar på vårt initiativ.

Høyres representant ble støttet av Frp og Pensjonistpartiet, men dessverre nedstemt av flertallet, bestående av Arbeiderpartiet, Rødt og MDG.

Når det er dokumentert at mennesker med nedsatt funksjonsevne i Fredrikstad ikke har et tilbud om varmtvannsbasseng i kommunen, og kommunens politikere nedprioriterer denne grupper ved å stemme ned et innbyggerinitiativ, tyder det på at flertallet i Helse- og velferdsutvalget ikke ønsker at mange mennesker med funksjonshemning skal ha et aktivitetstilbud.

Når det argumenteres med at vi trenger et basseng som allmennheten kan bruke, viser det tydelig at flertallspolitikerne ikke vet hvor skoen trykker. Gruppen vi her snakker om trenger et basseng som er tilpasset mennesker med nedsatt funksjonsevne, dvs. lett tilgjengelighet til stedet, hånddusj i dusj, stellebenk, rampe ut i vannet, rampe til badstue, gode gripemuligheter rundt bassengkanten, ikke for dypt basseng, liten helling fra grunt- til dypt vann med mer. Og ikke minst ro når trening i varmtvannsbasseng foregår. Dette får man ikke til i praksis med mindre bassenget tømmes for øvrige deltagere, mens fysiotreningen foregår.

Altså; Allmennheten kan bruke et basseng som er tilpasset mennesker med funksjonsnedsettelser, men ikke omvendt.

Vårt spørsmål er ganske enkelt; Hvorfor må svake samfunnsgrupper nedprioriteres til fordel for «allmennheten» hver gang det skal prioriteres? Mennesker med funksjonsnedsettelser er også en del av allmennheten!

Les også

Støtter Kløverbadet-aksjon: – Har jobbet med dette i to-tre år

Les også

Krever at bystyret vurderer å ta Kløverbadet i bruk igjen

Kommentarer til denne saken