Gå til sidens hovedinnhold

Flere hundre små juleselskap med samtale om livet slik det er

Artikkelen er over 1 år gammel

Kirkens SOS tilbyr en samtalepartner til dem som trenger det, også i julen. En veteran blant de frivillige kaller det små juleselskap der det er rom for å snakke om livet slik det er.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En av våre frivillige har hatt vakt på julaften i over 10 år – og da vi spurte ham hvordan det egentlig var å sitte på telefonen på selveste julaften – så svarte han at det var som små juleselskaper der det var rom for å snakke om livet som det er.

I Kirkens SOS tenker vi at ingen skal måtte møte de vanskelige stundene i livet sitt alene, og alle skal ha tilgang til en samtalepartner dersom de trenger det – og julaften er ikke noe unntak. Vi vet at det er mange som har en annen type julefeiring enn de egentlig ønsker seg og at julen kan være utfordrende for oss alle til tider.

Kanskje står man plutselig uten jobb slik at økonomien ikke strekker til; det kan være første jul etter skilsmisse slik at barna er hos eks-ektefellen; eller kanskje har man mistet den man pleide å feire jul med. Samme hva det er, så rommer vi de følelsene og den stemningen enhver har når de ringer inn – og håper det kan være en liten trøst å vite at hos oss er det alltid noen som tar telefonen, som kan lytte, og prate, og er klar for små julefellesskap.

Hos oss møter du ikke profesjonelle psykologer og høyt utdannede spesialister som kan sette diagnoser og kartlegge veien videre for deg. Hos oss treffer du medmennesker.

En innringer som nylig sendte oss en tilbakemelding delte fra et av disse små juleselskapene:

«Jeg husker en gang jeg feiret julaften sammen med en av dere. Jeg ringte når jeg hadde satt frem maten, fylte glasset med en liten akevitt. Så fikk jeg så lyst på litt selskap til middagen. Og når jeg ringte så kom jeg til ei dame. Hun var så hyggelig.

Det jeg husker så godt var at hun fortalte meg at hun hadde tatt på seg bunaden sin, det fineste plagget hun eier, for å feire julaften med oss som ringte inn. Det fikk meg til å føle meg så viktig, for tenk at det sitter noen der, helt frivillig, på selveste julaften, som pynter seg, for meg.»

For oss er dette utrolig fint å høre. At man vet at det går an å snakke med oss, også bare for å ha litt selskap. For det at vi er en selvmordsforebyggende tjeneste betyr ikke at vi bare er der for dem som har akutte selvmordstanker – vi er her også for dem som trenger noen å prate med, og som kanskje ikke har noen andre rundt seg.

Les også

En robot som kan snakke kan ikke bry seg om noen

Vi opplever også at det beskriver våre frivillige ildsjeler godt. Hos oss møter du ikke profesjonelle psykologer og høyt utdannede spesialister, som kan sette diagnoser og kartlegge veien videre for deg. Hos oss treffer du mennesker. Medmennesker som vet at livet er skjørt iblant, og som ønsker å være til stede for dem som trenger noen å prate med, når livet går dem imot. Og som pynter seg med bunad på julaften – selv om de sitter i telefonen, og kanskje ikke blir sett av så mange – fordi de bryr seg om de som ringer og skriver inn til oss.

Så nå som julen nærmer seg, vil vi vel egentlig bare minne om viktigheten av en god prat. Og ja, en kan ringe oss, døgnet rundt, og prate med en av våre frivillige – men dette er noe vi tenker vi som samfunn også kan ha godt av å bli påmint. Tenker du deg om, kan det hende du har en nabo, en kollega, eller en venn, som er en av dem som gruer seg til jul. Da kan en god prat, og kanskje en kaffeinvitasjon, bety utrolig mye. Det skal så lite til – å gjøre en stor forskjell for noen andre. Ta kontakt dersom du har lyst til å være en del av dette.

Les også

Å sette ord på det som kjennes umulig blir starten på resten av livet

Kommentarer til denne saken