Gå til sidens hovedinnhold

Ber hobbyfiskere skjerpe seg

Artikkelen er over 6 år gammel

Bjørnar Pedersen tror mange ikke bryr seg om minstemål-reglene. Han mener situasjonen for fiskebestanden er kritisk og ber folk stoppe fangst av småfisk.

– Det er nesten bare sjøørret igjen i fjorden her. Og jeg tror 90 prosent av fiskerne drar opp fisk under minstemålsgrensen. Folk må tenke på å bevare det vi har igjen, for at vi skal kunne få opp bestanden igjen, påpeker fiskeentusiast Pedersen.

Staten bør engasjere seg

«Minstemål» (se faktaboksen nederst i artikkelen) er et av tiltakene til Fiskeridirektoratet for å begrense fangst av fisk under minstemål. Det vil si at hvis man drar opp småfisk under en viss lengde er man pliktet til å slippe fisken ut i vannet igjen. Drar man likevel opp småfisken, får den ikke gytt før den dør, og bestanden vil synke.

Når det gjelder sjøfisk i Fredrikstad-skjærgården gjelder disse reglene hovedsakelig for torsk, hvitting, sjøørret, makrell og sei. Makrell og sei er unntatt minstemålsreglene på stang, men gjelder for fiske i større kvoter som for eksempel med garn.

Bjørnar Pedersen mener problemet i Fredrikstad begynner allerede tidlig på våren. Bryggene i Slevikkilen er blant de utsatte områdene.

– Jeg har sett at folk begynner å dra småfisk i Krogstadfjorden, Elingårdkilen, i Slevikbekken og Dalebekken tidlig på våren når fisken kommer ut fra bekkene. Dette er hovedområdene. Tenk for eksempel bare på hvor mye torsk vi hadde hatt om den fikk lov til å gyte i fred.

– Så hva mener du må gjøres for å hindre fiske under minstemål?

– Jeg mener dette er ganske viktig. Noe staten bør satse litt på. Se bare til Sverige. der har de hyppige kontroller og store bøter. Folk tør ikke dra opp småfisk i Sverige lenger.

Ukjent for oppsynsmann

Fiskeridirektoratet har to oppsynsbåter ute på norske vann. En for Sør-Norge og en for Nord-Norge. Jørgen Ree Wiig er skipper på oppsynsbåten «Munin», som kontrollerer sjøen fra svenskegrensen til Nordland. For Wiig er det ukjent at det er et problem med fangst av småfisk under minstemål i Norge.

– Det har jeg ikke sett noe av. Derimot har jeg erfaring av det motsatte. Mitt inntrykk er at folk, både nordmenn og fisketurister fra utlandet, kjenner til reglementet og er nøye på å kaste ut småfisk.

– Er det ulovlig å ta opp fisk under minstemål i Norge?

– Jeg vet ikke om tilfeller der det har blitt anmeldelse av fritidsfiske, nei.

– Når var sist dere tok kontroller i Fredrikstad?

– Det var i fjor høst under hummerfiske. Det er stort sett lovlig hummerfiske, merking av redskap og så videre vi kontrollerer, opplyser Wiig.

Minstemål for fiskearter i Fredrikstad-skjærgården:

  • Sjøørrett 35 cm
  • Torsk 40 cm
  • Hvitting 32 cm
  • Makrell 30 cm
  • Sei 40 cm

 

Kommentarer til denne saken