Gå til sidens hovedinnhold

Fire lokale kunstnere stakk av med stipend under åpningen av årets sommerutstilling

Artikkelen er over 1 år gammel

Fredag kveld under åpningen av sommerutstillingen på Østfold Kunstsenter (ØKS), stakk fire lokale kunstnere av med stipend:– Dette er svært sjeldent, sier prosjekt-og kontoransvarlig Siri Heide Larsen.

Spennvidden mellom kunstnerne var stor, men én ting hadde de til felles: alle bor i Fredrikstad!

– Dette er svært sjeldent. Kunstsenteret omfavner hele Østfold, og det er ikke vanlig at alle som stikker av med stipend kommer fra samme sted. Det viser bare at det er et godt kunstnermiljø her i Fredrikstad, sier prosjekt-og kontoransvarlig ved Østfold Kunstsenter Siri Heide Larsen.

Disse fikk stipend

  • To BKH-stipend (Bildende Kunstneres Hjelpefond) 50.000 kr: Camilla Wexel Riser og Jens Stegger Ledaal.

Wexels Riser var ikke til stede under åpningen, men ektemannen James Moore tok imot prisen for henne.

– Camilla er på jobb i Vardø. Hun blir nok glad når hun ser meldingen min der det står at hun fikk stipendet, sier han og smiler.

Juryens begrunnelse var blant annet følgende «hun er en kunstner som jobber i krysningspunktet mellom scenografi og billedkunst. Hun viser stor visuell styrke der rene og tydelige valg skreller bort alt det overflødige i det tilsynelatende enkle uttrykket».

Andremann som stakk av med stipendet var altså Stegger Ledaal.

Juryens begrunnelse: «Han viser til sitt prosjekt Spatial Operations, romlige variasjoner, en film med mange estetiske kvaliteter. Her kombineres land art med vekt på komposisjon og bevegelse i terreng... Kunsten skapes helt uten publikum i det tomme landskapet, men heldigvis får vi muligheten til å se resultatet i en veldig gjennomført filmatisk produksjon i etterkant».

– Det er kult å få anerkjennelse fra profesjonelle folk, sier han og referer til juryen som bestod av Målfridur Adalsteinsdottir, Fredrik Raddum og Tor Arne Samuelsen.

 

  • SG Arkitekters kunsterstipend 20.000 kr: Linda Spaun Hauglie

Stipendet var opprinnelig på 15.000 kroner, men daglig leder for SG Arkitekter kom med en gledelig overraskelse.

– Fra og med i år har vi valgt å øke stipendet med 5.000 kroner, sier han og publikum jubler.

Juryens begrunnelse av Linda Spaun Hauglie verk «Hav» var blant annet «Hun bearbeider flaten, bygger opp og bryter ned strukturen i veven. Dette er spennende kunstnerskap som juryen ønsker å løfte frem, og vi gleder oss til å følge henne og se hennes arbeid vokse utenfor rammene».

Hauglie har nettopp sluttet i lærerjobben og satser nå som kunstner på heltid.

– Jeg har en rekke prosjekter på gang. Først ut er utstilling i Molde, sier hun og smiler.

 

  • Fredrikstad kommunes kunstnerstipend 25.000 kr: Laila Kongevold

Juryens begrunnelse: «vi blir dratt inn i en detaljrikdom der objektenes sammenstilling skaper en forundelig verden. Kunstneren tar opp dagsaktuelle temaer, der gitte sannheter blir satt på prøve»

– Jeg er veldig takknemlig og synes denne kvelden vitner om en stor kunstnertetthet her i Fredrikstad, sier Kongevold som har verksted på Hydrogenfabrikken.

 

Arnstein Arnebergprisen

Østfold Arkitektforening (ØAF) delte ut Arnstein Arnebergprisen under åpningen.

Det kom inn ti forslag, og de valgte å nominere fem. De tok seg friheten til å ikke dele ut noe pris i det hele tatt, om det ikke var noe fremragende arkitektur.

Griff Arkitektur fikk prisen for deres prosjekt i Storgata 5. Daglig leder Jarl Ture Vormdal og prosjektleder Kennet Hald tok velfortjent imot prisen.

Kommentarer til denne saken