Gå til sidens hovedinnhold

Fine ord er ikke nok: Kommunen må jobbe for Gamlebyen også når det ikke brenner

Artikkelen er over 1 år gammel

«Hver gang det brenner i Gamlebyen befinner vi oss i samme situasjon, og svarene kommer som på automatikk: «Vi må ta vare på Gamlebyen!» Men der stopper det.»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Omtrent halvparten av Gamlebyen er fremdeles ikke brannsikret. Når skal politikerne ta ansvar for mer enn tomme fraser og gode ord om hvor vakker den er?

Onsdagens brann i Voldgaten 5 minner oss om et ubehagelig scenario som dessverre fort kan bli virkelig: Gamlebyen kan rammes av en større brann. Fredrikstad kommunes brannsikringsutvalg har laget en plan for å sikre hele Gamlebyen med direktevarsling og effektive tåkeanlegg der det lar seg gjøre, men arbeidet går for sakte. Mens staten gjennom Forsvarsbygg har tatt ansvar for alle sine bygninger, gjenstår det å få på plass sikring av omkring halvparten av Gamlebyens gårder. Disse husene er private boliger, og det er kommunen som sitter med ansvaret for gjennomføringen av planen.

Hva er problemet? Penger.

Foreningen Gamle Fredrikstad har gjentatte ganger kommet med forslag til hvordan Fredrikstad kommune kan komme et stykke på vei for å finansiere sine oppgaver i Gamlebyen. Vi behøver én ansvarlig person som sitter på alle nøkkelfunksjoner, slik som byggesak, godkjenning av arrangementer, vedlikehold av infrastruktur og ikke minst brannvern.

Oppgavene i Gamlebyen kan finansieres slik:

■ inntekter fra torvutleie.

■ kommersielle aktører som betaler for bruken av Gamlebyen for eksempel ved stengning av gater, filminnspillinger eller arrangementer.

■ et spleiselag mellom kommune og Forsvarsbygg.

Frem til 2009 ble brannsikringsarbeidet delvis finansiert gjennom en andel av torvleien, og da Forsvarsbygg lot gamlebymiljøet selv stå for utleie av selskapslokalene i Gamlebyen gikk alt overskudd til brannsikringsprosjektet. Hvor går disse pengene nå?

Hver gang det brenner i Gamlebyen befinner vi oss i samme situasjon, og svarene kommer som på automatikk: «Vi må ta vare på Gamlebyen!» Men der stopper det.

Vi må komme i mål med brannsikringsarbeidet som allerede ligger klart. Vi har ikke råd til å la være.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.