Gå til sidens hovedinnhold

Pitt i usminket krigsdrama

Artikkelen er over 6 år gammel

Han kalles bare for «Wardaddy», lederen for tankpatruljen som mirakuløst har overlevd en rekke slag under den 2. verdenskrig.

Don «Wardaddy» Collier – spilt av Brad Pitt – er en knallhard, men rettferdig leder av patruljen på stridsvognen «Fury».

Og hans menn følger ham i tykt og tynt. «Fury»-gjengens kampdyktighet og samhold, men også brutalitet vekker respekt i de amerikanske styrkene.

Det trengs for de lette amerikanske Sherman-stridsvognene er underlegne de tyske Tiger-tanksene. Tapene er store.

Se traileren her:

Året er 1945 og krigen er på fallrepet. Men en oppgave gjenstår:

Den siste rest av innbitt tysk motstand må feies av banen. «Wardaddy» og hans menn blir sendt opp i front. Oppgave: Ta ut tyske stillinger som kan være en fare for infanteristyrkene som kommer etter.

Men så skjer det noe.

En av «Furys» beste skyttere blir drept. Inn kommer ferskingen Norman, hvis eneste erfaring fra armèen er skrivertjeneste i hovedkvarteret. Han kan ikke engang betjene en maskinpistol.

«Fury» gir oss et usminket innblikk i krigens redsler. Filmen er blottet for romantisering og er ypperlig i hvordan den kontrasterer de små varme øyeblikk av kjærlighet og idyll som oppstår også i en krig, og den plutselig død og utslettelse som alltid lurer rundt hjørnet.

Brad Pitt gjør en meget sterk karakter som den knallharde og brutale lederen, men som tross sin nådeløshet har gode verdier og prinsipper i bunnen som han aldri viker fra.

Det er kanskje derfor også hans menn følger ham inn i døden om nødvendig.

En av de beste krigsskildringer på lenge. Bør sees.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.