Tirsdag kveld er det spesialvisning av «Karenina & I» på Fredrikstad kino. Både før og etter filmen får publikum møte skuespiller Gørild Mauseth og regissør Tommaso Mottola (Mauseths ektemann).

– Det har vært vellykket alle de 49 andre stedene i landet, så jeg regner det blir bra i Fredrikstad også, ler Mauseth.

«Karenina & I» hadde Norges premiere i Kjøllefjord, hjembygda til Mauseth, med fulle hus og rød løper. Fredrikstad er et av i alt 60 steder hun skal innom på det som blir omtalt som Norgeshistoriens mest omfattende lanseringsturné.

– Ikke bare for pensjonister

– Vanligvis er det kun de fire-fem største byene som får besøk av filmskaperen under slike premierer. Men jeg mener det er viktig at også publikum utenfor disse byene får mulighet til et genuint møte med kunstnere. Det kan inspirere, sier Maurstad.

  • Saken fortsetter under videoen:

 

 Dramadokumentaren «Karenina & I» tar oss med på en 11.000 kilometer lang togreise gjennom Russland, er det Gørild Mauseths reise. Fra Murmansk skal hun til Vladivostok teater for å spille Anna Karenina. En rolle hun har spilt så mange ganger før, men da hjemme i Norge. Denne gangen er det på russisk – et språk Mauseth ikke kan.

– Tittelen høres kanskje ut som en pensjonistfilm, men den er for absolutt alle. Den handler om å finne sine røtter, sier Mauseth.

– Må ikke ha lest boka

I tre måneder reiser hun Russland på langs på letting etter Anna Kareninas identitet og røtter for å få svar på hvorfor kjærlighetshistorien fortsatt er så aktuell i dag, 140 år etter at Leo Tolstoj skrev romanen.

– Du behøver ikke å ha lest boken for å få utbytte av filmen, sier Mauseth.

Og legger til:

– Selv om sola skinner håper jeg folk kjenner sin besøkelsestid.