– Dette kan være en god mulighet for unge gutter med en liten skuespillerdrøm i magen. Det er stort behov for unge dubbere, spesielt gutter. Så dukker det opp noen med talent er muligheten for mer jobbing absolutt sannsynlig, sier distributør i Kontxtfilm, Stig Brekke.

Trygg østfolddialekt

Kontxtfilm setter opp dubbe-audition på Fredrikstad Kino onsdag 17. august. De leter etter fem gutter i alderen 10–15 år. En får hovedrollen i den danske stop-motion-filmen «Den magiske juleesken», en får en stor rolle, mens de tre andre får litt mindre roller.

– Alle som vil kan møte opp og prøve seg. Audition vil foregå i en kinosal der de må lese opp en tekst fra en skjerm.

– Hva ser dere etter hos en potensiell rolleinnehaver?

– Han må kunne lese godt, ikke være sjenert, like å tulle, og være flink til å finne en stemning med stemmen. Og han må selvfølgelig beherske og være trygg på sin østfolddialekt. Vi søker i Fredrikstad, men kommer man fra Sarpsborg er jo det greit også, sier Brekke og legger til:

– Men vi regner ikke med å få noen profesjonelle dubbere på besøk, så det blir uansett en læreprosess for dem som har talent for rollene. Det er Morten Lange som har dubberegien. En rutinert person som er flink til å jobbe med nye folk.

For lite dialekt på film

Årsaken til at NorDubb studios og Kontxtfilm ønsker å dubbe filmen på østfolddialekt er fordi de mener det er for lite dialekt på film og fjernsyn.

– Det er et problem at mange filmer og tv-serier har dialekt fra innenfor ring 2 i Oslo eller fra vestkanten. Da jeg vokste opp lærte vi oss svensk og dansk gjennom tv. Men i dag går alt dessverre på norsk.

– Og da ønsker vi hvertfall å bruke den norsken vi har her i landet, for vi søker mangfold med filmene våre. I forrige film hadde vi en hovedrolleinnehaver fra Ulsteinvik, nå søker vi etter østfolddialekt i Fredrikstad, og kanskje neste gang blir det Hedmark, humrer han.

Audition er et samarbeidsprosjekt mellom Kontxtfilm, NorDubb studios, Fredrikstad kino og Fredrikstad animation festival. Filmen kommer på kino i Danmark og Norge i november, men vil få sin førpremière under animationfestivalen i Fredrikstad tidligere i november.

Gammeldags klassiker

«Den magiske juleesken» handler om gutten Julius som er født og bor på et barnehjem i Fredrikstad. Han elsker julen, men begynner etter hvert å vakle i troen på julenissen.

Det blir etter hvert en kamp om å redde julen, da han finner ut at julenissen er i nød. Det er en klassisk julehistorie med gammeldags stil, om julens tema, vennskap og et eventyr i Astrid Lindgren og Charles Dickens stil. Filmen er regissert av den danske regissøren Jacob Ley, som har innsett at det er umulig å konkurrere med dataanimasjonen i Hollywood, og dermed har godt tilbake til en gammeldags stop-motion film slik Flåklypa og Hakkebakkeskogen ble laget.

– For dem som får jobben kommer det til å bli en skikkelig morsom høstferiejobb. Det er i høstferien mesteparten av studiojobben vil foregå. Reiser til og fra Oslo vil bli dekket, dubberne vil få bra betalt, men bare det å få sin egen stemme på en julefilm for alltid, er jo skikkelig kult, lover Brekke.